TİKA, 3 ÜLKEDE TAMAMLADIĞI PROJELERİN AÇILIŞINI ORDU’DA GERÇEKLEŞTİRDİ

Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilen toplu açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Milletvekili İhsan Şener, TİKA Başkanı Dr.Serdar Çam, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şeref Çakmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç, Vali Yardımcısı Engin Avcı, İl Emniyet Müdürü Caner Tayfur, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, daire müdürleri ve  vatandaşlar katıldı.

Program, Ordu Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı ile Gürcistan Folklor Ekibi’nin gösterisi ile başladı. Daha sonra, Nogay Ozanı Aslanbek Sultanbekov bir konser verdi.

Protokol konuşmaları ile devam eden toplu açılış töreninde bir konuşma yapan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, ”TİKA’nın yurt dışında yapmış olduğu faaliyetlerin  toplu açılış merasimi için Ordu’da güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmanın mutluluğu içindeyiz. Bu organizasyonun Ordu’da gerçekleşmesi için yaptıkları katkılardan dolayı Başbakan Yardımcısı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş ve TİKA Başkanı Dr.Serdar Çam’a teşekkür ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun” derken, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın  1992 yılında kurulduğunu söyleyen TİKA Başkanı Dr.Serdar Çam, Ordu’da bulunmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, ”Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı  Başkanlığı bugün 38 işbirliği ortağı ülkede 39 Program Koordinasyon Ofisi ile faaliyet göstermektedir” diye konuştu.

“Türkiye’de birlik ve beraberliğimiz güçlendikçe ekonomik ve sosyal gelişmeler sağlandıkça artık sadece kendi ihtiyaç sahiplerimize değil dünyanın tamamına dört bir tarafına kucak açar duruma geldik mazlum ve mağdur insanların ve milletlerin ümitleri haline geldik” diyerek, konuşmasına başlayan Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Bugün TİKA sayesinde 140 ülkede yüzlerce proje yürütülüyor. Ezilen, hor görülen, sürülen yerlerini terk etmek zorunda kalan hapislere atılan ve şehit edilen binlerce Müslüman bizlerden yardım bekliyor. Onun dışında her türlü felaketlere maruz kalmış yetimler, dullar ve  öksüzler toplumların tez avantajlı kesimleri bizlerden yardım bekliyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin bizleri Türk milletini bir ümit olarak görüyorlar. Yapılan yardımları gördükçe göğsümüz, milletimizin gücünü görüyoruz. Mazlum insanlara, toplumlara ilk önce TİKA ve Türkiye’deki yardım kuruluşlarından yardım gidiyor. TİKA bütün dünyada ezilen ihtiyacı olan her yerde. Kendilerini kutluyorum” şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş ise konuşmasında, “TİKA, kendi faaliyet alanları içerisinde bir ilki gerçekleştiriyor. İl dışında yapmış olduğu çeşitli faaliyetlerin açılışını ilk defa Ankara dışında bir şehirde Ordumuzda yapıyor hayırlı uğurlu olsun. Bu açılışla birlikte aslında iki şey yapıyoruz. Bunlardan birisi Orduya bir dünya markasını, TİKA’yı tanıtıyoruz. Dünyanın dört bir yanında etkin bir şekilde programlarını sürdüren TİKA’yı, Ordulu hemşerilerimiz tanımış oldu. Ama aynı zamanda Ordu’yu  da dünya tanımış oluyor. 3 tane yerin açılışını yapacağız. İlki Batum’da Engelliler Bakım Merkezi. İkincisi Filistin’de El Halil şehrinde 500 öğrenci kapasiteli Türk okulu. Üçüncüsü ise çoğunluğunu Boşnak öğrencilerin oluşturduğu, 991 öğrenci ile eğitim-öğretim hayatına devam eden 1992-95 Savaşı sırasında oldukça zarar görmüş ve bugüne kadar bu zararların tamiri için kaynaklarını mümkün mertebe seferber etmiş, Saraybosna’nın öğrenci sayısı açısından en kalabalık okullarından birisi olan ‘Aleksa Şantiç İlköğretim Okulu’nun açılışını yapacağız. TİKA, dünyanın neresinde, yardıma muhtaç olan kim varsa oraya uzanıyor. Afrika’da kuyular, okullar, sağlık binaları açıyor. Nerede yardıma ihtiyaç duyan insan varsa oralarda eğitimden,  sağlığa kadar her alanda yardım ediyor. 2002 den 2010 kadar yatırımlar 44 kat artmıştır. TİKA’da emeği olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplu açılış törenine geçildi. Gürcistan’da "Batum Engelliler Rehabilitasyon Merkezi ve Kimsesizler Sığınma Evi", Filistin’de "El HalilTürk Okulu" ve Bosna-Hersek’te "Aleksa Şantiç İlköğretim Okulu" projelerinin açılışları, bulundukları ülkelerin TİKA koordinatörleri ve büyükelçilerinin katılımıyla Başbakan Yardımcısı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş tarafından yapıldı.

TİKA’nın, "Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza" sloganıyla 3 ülkede tamamladığı projelerin açılışı programı, TRT ve yerel televizyon kanalları tarafından canlı olarak yayınlandı.