2014 YILINDA 6 CÜZZAM VAKASI SAPTANDI

Sağlık 30.01.2015 - 18:17, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3251+ kez okundu.
 

2014 YILINDA 6 CÜZZAM VAKASI SAPTANDI

Bir dönemin amansız hastalığı olarak nitelendirilen ancak günümüzde tedavi olanağı bulunan Cüzzam hastalığı Türkiye’de yeniden görülmeye başlandı.

2014 yılında 6 kişi cüzzam hastalığına yakalandı. Ordu Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları Şube Müdürü Dr. Seddar Gür, bir açıklama yaparak Cüzzam hastalığına dikkat çekti. Gür açıklamasında şunları belirtti: “Cüzzam, Lepra basili tarafından oluşturulan kronik bir hastalıktır. Özellikle sinirler ve deriyi etkiler. Hastalığı tanımlayan en eski yazılı kaynaklar MÖ 600-400 yıllarına ait olup Hindistan, Çin kaynaklarıdır. Hastalığın bu ülkelerden dünyaya yayıldığı düşünülmektedir. Bugün için Avrupa’da Türkiye, Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan’da yeni vakalar görülmektedir. Cüzzam, yol açtığı sakatlık, işlev bozukluğu, sosyal damgalanma nedeniyle özel bir sağlık sorunudur. 1980’li yıllardan sonra vaka sayısında önemli azalmalar olmuştur. Lepra basilinin kaynağı insandır. Ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas sonucu bulaşır. Kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişir. Çocuklar hastalığa daha duyarlıdır. Basil kol ve bacaklardaki sinirlere yerleşir, duyu kaybı meydana gelir. Deride keskin kenarlı kabarıklıklar oluşturur. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde burun tıkanıklığı, burun kanaması, saç dökülmesi, burunda çökme, el ve bacaklarda şekil bozuklukları oluşur. Buna bağlı felç ve sakatlıklar görülür. Erken tanı konduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilir, kalıcı sakatlıklar önlenebilir. Ülkemizde Cüzzam’ın tedavisi ücretsizdir. Ülkemizde 2014 yılında 6 yeni cüzzam vakası saptanmıştır. Hastaların tedavi ve takipleri Deri ve Zührevi Hastalıklar klinikleri ve dispanserlerinde yapılmaktadır.” 
Bir dönemin amansız hastalığı olarak nitelendirilen ancak günümüzde tedavi olanağı bulunan Cüzzam hastalığı Türkiye’de yeniden görülmeye başlandı.

2014 yılında 6 kişi cüzzam hastalığına yakalandı. Ordu Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları Şube Müdürü Dr. Seddar Gür, bir açıklama yaparak Cüzzam hastalığına dikkat çekti. Gür açıklamasında şunları belirtti:

“Cüzzam, Lepra basili tarafından oluşturulan kronik bir hastalıktır. Özellikle sinirler ve deriyi etkiler. Hastalığı tanımlayan en eski yazılı kaynaklar MÖ 600-400 yıllarına ait olup Hindistan, Çin kaynaklarıdır. Hastalığın bu ülkelerden dünyaya yayıldığı düşünülmektedir. Bugün için Avrupa’da Türkiye, Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan’da yeni vakalar görülmektedir.

Cüzzam, yol açtığı sakatlık, işlev bozukluğu, sosyal damgalanma nedeniyle özel bir sağlık sorunudur. 1980’li yıllardan sonra vaka sayısında önemli azalmalar olmuştur.

Lepra basilinin kaynağı insandır. Ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas sonucu bulaşır. Kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişir. Çocuklar hastalığa daha duyarlıdır. Basil kol ve bacaklardaki sinirlere yerleşir, duyu kaybı meydana gelir. Deride keskin kenarlı kabarıklıklar oluşturur. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde burun tıkanıklığı, burun kanaması, saç dökülmesi, burunda çökme, el ve bacaklarda şekil bozuklukları oluşur. Buna bağlı felç ve sakatlıklar görülür.

Erken tanı konduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilir, kalıcı sakatlıklar önlenebilir. Ülkemizde Cüzzam’ın tedavisi ücretsizdir.

Ülkemizde 2014 yılında 6 yeni cüzzam vakası saptanmıştır. Hastaların tedavi ve takipleri Deri ve Zührevi Hastalıklar klinikleri ve dispanserlerinde yapılmaktadır.” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.