BU PROJE KADINLARA PARA KAZANDIRACAK

Yaşam 21.05.2016 - 14:12, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3220+ kez okundu.
 

BU PROJE KADINLARA PARA KAZANDIRACAK

Fransa Tarım Bakanlığı ile Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneğinin kırsalda yaşayan kadınlara yönelik başlattığı proje kapsamında, Ordulu kadınların ek gelir kazanması hedefleniyor.

Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneğince, Fransa Tarım Bakanlığı ile kırsalda yaşayan kadınlara yönelik başlatılan "Toplumsal Kalkınma Projesi" kapsamında Ordulu çiftçi kadınlar eğitim görecek. Proje doğrultusunda kadın çiftçiler, bölgenin coğrafi yapısına uygun, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi konusunda eğitim alacak. Eğitim kapsamında eylül ayında 15'er kişilik gruplar halinde Fransa'ya da gidecek çiftçi kadınlar, farklı tarım modellerini görme ve deneyim paylaşımında bulunma fırsatı bulacak.  Gençler göçüyor, yaşlılar üretiyor Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak, kadın çiftçilere örnek model olması için proje başlattıklarını söyledi. Gençlerin şehirlere göç ettiğine ancak yaşlı nüfusun üretimlerini sürdürdüğüne dikkati çeken Şenocak, bu konuda gerekli kurum ve çiftçilerle görüşmeler yaptıklarını dile getirdi. Şenocak, Karadeniz kadınlarının çalışkan bireyler olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendi yöresel ürünlerimiz nedir? Bunların bir tespitinin yapılması, katma değer olarak hem ulusal hem de uluslararası anlamda nasıl tanıtabilir ve Karadeniz markası haline getirebiliriz düşüncesiyle Ordu'yu pilot il olarak düşündük. Karadenizli kadınların en büyük sıkıntısı, 'biz vefat etsek topraklarımız ne olacak'. Nasıl genç nesli geri döndürebileceklerini düşünüyor. Biz de bu konularda teşvik olma konusunda destek olmayı amaçlıyoruz. Ayrıca ürünlerimizin değerlendirilip, coğrafi işaretlemeleri alıp Ordu kimliği oluşturmayı hedefliyoruz."  "Ek gelir sahibi olmalarını sağlamak istiyoruz" Kent ekonomisinin en önemli ürününün fındık olduğunu hatırlatan Şenocak, "Fındık yılın bir ayı üretiliyor. 11 ay ise insanlarımız boşta. Aslında bakarsanız gizli bir işsizlik söz konusu. Geri kala 11 ay insanlarımıza gelir sağlayacak ürünlerimizi değerlendirmeyi istiyoruz. Kivi, çilek gibi üretimler oluyor ama bunun dışında belki tirmit mantarı, üzümlerimiz gibi farklılığa gidilebilir. Katma değeri yüksek, farklı ve ek gelir sahibi olmalarını sağlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı. Proje kapsamında doğal ürünler pazarı kurulacağını anlatan Şenocak, yurt içi ve yurt dışı için paketleme tesisi kurulması yönünde çalışmalarının olduğunu belirtti. 
Fransa Tarım Bakanlığı ile Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneğinin kırsalda yaşayan kadınlara yönelik başlattığı proje kapsamında, Ordulu kadınların ek gelir kazanması hedefleniyor.

Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneğince, Fransa Tarım Bakanlığı ile kırsalda yaşayan kadınlara yönelik başlatılan "Toplumsal Kalkınma Projesi" kapsamında Ordulu çiftçi kadınlar eğitim görecek. Proje doğrultusunda kadın çiftçiler, bölgenin coğrafi yapısına uygun, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi konusunda eğitim alacak. Eğitim kapsamında eylül ayında 15'er kişilik gruplar halinde Fransa'ya da gidecek çiftçi kadınlar, farklı tarım modellerini görme ve deneyim paylaşımında bulunma fırsatı bulacak. 

Gençler göçüyor, yaşlılar üretiyor

Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak, kadın çiftçilere örnek model olması için proje başlattıklarını söyledi. Gençlerin şehirlere göç ettiğine ancak yaşlı nüfusun üretimlerini sürdürdüğüne dikkati çeken Şenocak, bu konuda gerekli kurum ve çiftçilerle görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

Şenocak, Karadeniz kadınlarının çalışkan bireyler olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendi yöresel ürünlerimiz nedir? Bunların bir tespitinin yapılması, katma değer olarak hem ulusal hem de uluslararası anlamda nasıl tanıtabilir ve Karadeniz markası haline getirebiliriz düşüncesiyle Ordu'yu pilot il olarak düşündük. Karadenizli kadınların en büyük sıkıntısı, 'biz vefat etsek topraklarımız ne olacak'. Nasıl genç nesli geri döndürebileceklerini düşünüyor. Biz de bu konularda teşvik olma konusunda destek olmayı amaçlıyoruz. Ayrıca ürünlerimizin değerlendirilip, coğrafi işaretlemeleri alıp Ordu kimliği oluşturmayı hedefliyoruz." 

"Ek gelir sahibi olmalarını sağlamak istiyoruz"

Kent ekonomisinin en önemli ürününün fındık olduğunu hatırlatan Şenocak, "Fındık yılın bir ayı üretiliyor. 11 ay ise insanlarımız boşta. Aslında bakarsanız gizli bir işsizlik söz konusu. Geri kala 11 ay insanlarımıza gelir sağlayacak ürünlerimizi değerlendirmeyi istiyoruz. Kivi, çilek gibi üretimler oluyor ama bunun dışında belki tirmit mantarı, üzümlerimiz gibi farklılığa gidilebilir. Katma değeri yüksek, farklı ve ek gelir sahibi olmalarını sağlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında doğal ürünler pazarı kurulacağını anlatan Şenocak, yurt içi ve yurt dışı için paketleme tesisi kurulması yönünde çalışmalarının olduğunu belirtti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.