DOMATESİN GENETİĞİ KORUMAYA ALINDI

Gündem 22.08.2017 - 12:10, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3530+ kez okundu.
 

DOMATESİN GENETİĞİ KORUMAYA ALINDI

Ordu Üniversitesi yurt dışından ithal edilen domates tohum kullanımını azaltmak ve yerel tohum üretiminin yapılarak yerel domates çeşitlerinin üretimini üst seviyelere taşımak amacıyla çalışma başlatıldı.

Ordu Üniversitesi  yurt dışından ithal edilen domates tohum kullanımını azaltmak ve yerel tohum üretiminin yapılarak yerel domates çeşitlerinin üretimini üst seviyelere taşımak amacıyla çalışma başlatıldı. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülen çalışmada, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nden toplanan bazı yerel domates popülasyonları üzerinde araştırmalar yapılarak yörenin yerel domates gen kaynakları değerlendirilecek. Bu amaçla taze pazar ve sanayiye uygun çeşitlerin ortaya çıkarılması ve bölge ekolojisine uygun çeşitlerin belirlenmesi amacıyla  bir çalışma başlatıldı. Yapılacak çalışma ile son yıllarda yerel tohumların yetiştiricilikteki kullanımının azalması ve tek tip yetiştiricilik ile bu genetik kaynakların kaybolmaya yüz tutması dolayısıyla genetik çeşitliliğin azalması ile tohum muhafaza edemeyen üreticilerin yurt dışından alınan tohumları kullanmalarının önüne geçilmesini hedefleniyor. Yerel domates genotiplerinin toplanarak çeşit olma özelliği taşıyan türlerinin belirlenmesi konusunda son yıllarda ülkemizde yapılan araştırmalar hız kazanmıştır dolayısıyla bölgemizde yetiştirilen yerel domates çeşitlerinin bu kapsamdaki potansiyellerinin belirlenmesi büyük önem arz etmektedir. Ülkemizin dünya ülkeleri arasındaki domates üretim potansiyeli göz önüne alındığında Karadeniz Bölgesi’nde üretilecek domates çeşitlerinin bir üst seviyeye taşınabilmesi için yapılacak çalışmaların arttırılması, yetiştiriciliği artık yapılmayan yerel tohumların üretimlerinin yapılarak üretimde devamlılığının sağlanması ve çalışmalarda kullanılmak üzere gen bankalarında muhafaza edilmesine katkı sağlanması planlanmaktadır. Konuyla ilgili olarak Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama alanında yapılan çalışmalarla bölgemizden toplanan farklı domates popülasyon ve genotiplerinde üretim yapılarak bölge için önemli olan domates genotip ve populasyonlarının Ordu ekolojik koşullarındaki adaptasyon yeteneklerini ortaya koymak ve bölgeye en uygun  domates tohumu çeşitlerinin belirlenmesini amaçlamaktayız. Üniversite olarak bölgenin önemli tarımsal ürünleriyle ilgili bu tip bilimsel çalışmaları aralıksız sürdürerek ülke tarımına ve üreticisine katkı sağlamaya bununla beraber tarım ürünlerinin verimini artırma yönelik faaliyetleri yürütmeye devam etmekteyiz. Dünyada yaklaşık 160 milyon ton, Türkiye’de ise 12 milyon ton üretim değeri olan domates ve benzeri ürünlerle ilgili bilimsel çalışmalar ışığında yerli tohumlarla üretimi artırarak ürünlerin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarımını sağlama gayretindeyiz.” şeklinde konuştu.
Ordu Üniversitesi yurt dışından ithal edilen domates tohum kullanımını azaltmak ve yerel tohum üretiminin yapılarak yerel domates çeşitlerinin üretimini üst seviyelere taşımak amacıyla çalışma başlatıldı.

Ordu Üniversitesi  yurt dışından ithal edilen domates tohum kullanımını azaltmak ve yerel tohum üretiminin yapılarak yerel domates çeşitlerinin üretimini üst seviyelere taşımak amacıyla çalışma başlatıldı.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülen çalışmada, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nden toplanan bazı yerel domates popülasyonları üzerinde araştırmalar yapılarak yörenin yerel domates gen kaynakları değerlendirilecek. Bu amaçla taze pazar ve sanayiye uygun çeşitlerin ortaya çıkarılması ve bölge ekolojisine uygun çeşitlerin belirlenmesi amacıyla  bir çalışma başlatıldı. Yapılacak çalışma ile son yıllarda yerel tohumların yetiştiricilikteki kullanımının azalması ve tek tip yetiştiricilik ile bu genetik kaynakların kaybolmaya yüz tutması dolayısıyla genetik çeşitliliğin azalması ile tohum muhafaza edemeyen üreticilerin yurt dışından alınan tohumları kullanmalarının önüne geçilmesini hedefleniyor.

Yerel domates genotiplerinin toplanarak çeşit olma özelliği taşıyan türlerinin belirlenmesi konusunda son yıllarda ülkemizde yapılan araştırmalar hız kazanmıştır dolayısıyla bölgemizde yetiştirilen yerel domates çeşitlerinin bu kapsamdaki potansiyellerinin belirlenmesi büyük önem arz etmektedir. Ülkemizin dünya ülkeleri arasındaki domates üretim potansiyeli göz önüne alındığında Karadeniz Bölgesi’nde üretilecek domates çeşitlerinin bir üst seviyeye taşınabilmesi için yapılacak çalışmaların arttırılması, yetiştiriciliği artık yapılmayan yerel tohumların üretimlerinin yapılarak üretimde devamlılığının sağlanması ve çalışmalarda kullanılmak üzere gen bankalarında muhafaza edilmesine katkı sağlanması planlanmaktadır.

Konuyla ilgili olarak Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama alanında yapılan çalışmalarla bölgemizden toplanan farklı domates popülasyon ve genotiplerinde üretim yapılarak bölge için önemli olan domates genotip ve populasyonlarının Ordu ekolojik koşullarındaki adaptasyon yeteneklerini ortaya koymak ve bölgeye en uygun  domates tohumu çeşitlerinin belirlenmesini amaçlamaktayız. Üniversite olarak bölgenin önemli tarımsal ürünleriyle ilgili bu tip bilimsel çalışmaları aralıksız sürdürerek ülke tarımına ve üreticisine katkı sağlamaya bununla beraber tarım ürünlerinin verimini artırma yönelik faaliyetleri yürütmeye devam etmekteyiz. Dünyada yaklaşık 160 milyon ton, Türkiye’de ise 12 milyon ton üretim değeri olan domates ve benzeri ürünlerle ilgili bilimsel çalışmalar ışığında yerli tohumlarla üretimi artırarak ürünlerin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarımını sağlama gayretindeyiz.” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.