AYNI GÜN İKİ BEBEĞE KALÇA ÇIKIĞI AMELİYATI

Sağlık 16.01.2019 - 15:44, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3761+ kez okundu.
 

AYNI GÜN İKİ BEBEĞE KALÇA ÇIKIĞI AMELİYATI

20 aylık Hazan bebek ile akrabası 10 aylık Asyanaz’ın bacaklarında sorun olduğunu gören aileleri doktora gitti. Ancak bebeklere teşhis konulamadı.

20 aylık Hazan bebek ile akrabası 10 aylık Asyanaz’ın bacaklarında sorun olduğunu gören aileleri doktora gitti. Ancak bebeklere teşhis konulamadı. Çocuklarını Medical Park Ordu Hastanesi’ne getiren aileler, Hazan ve Asyanaz’da kalça çıkığı olduğunu öğrendi. Ameliyat olan bebekler 3 ay sonra ayağa kalkacak. Ordu’nun Korgan İlçesi’nde yaşayan Azgan ailesinin 20 aylık bebeği Hazan’ın bacağının biri diğerine göre ince, Ateş ailesinin 10 aylık kızı Asyanaz’ın ise bacaklarından biri diğerine göre kısaydı. Akraba olan her iki aileye gittikleri hastanelerde kalça testlerinde bir şey olmadığı söylendi. Ancak bebeklerin bacaklarındaki incelik ve kısalık gözle görülür derecede ilerlemeye devam etti. Asyanaz’ın ablası Hira’ya da seneler önce kalça çıkığı ameliyatı yapan, ve Medical Park Ordu Hastanesi’ne başvuran Ateş ve Azgan ailelerinin imdadına yine Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yavuz Yeşiltaş yetişti. Dr. Yeşiltaş’ın yaptığı tedavi ve ameliyat sonrası her iki bebek 3 ay sonra yürümeye başlayacak. 3 AY SONRA YÜRÜYECEKLER Op. Dr. Yavuz Yeşiltaş operasyonlarla ilgili şunları söyledi: “Doğuştan kalça çıkığı, ağır, ekonomik, psikolojik ve sosyolojik sonuçları olan ciddi bir hastalıktır. Her 10 bin doğumda bir görülür. Eğer anne baba ve ailede varsa görülme sıklığı artar. Ülkemizde yeni doğan çocuklarda kalça ultrasonu ile tarama yapılır. Bu tarama sonucu cerrahiye ihtiyaç duyan hasta sayısı oldukça azalmıştır. Yeni doğan döneminde tespit edildiği zaman bir takım bandajlarla hastalık tamamen tedavi edilir. Eğer tedavisi gecikirse o zaman cerrahi işlemler yapılması gerekir. 6-9 ay arasında kapalı rediksiyon dediğimiz anestezi altında kalça yerine oturtulur ve alçı yapılır. 9-18 ay arasında açık rediksiyon dediğimiz kalça yuvasına yerleştirilir ve yine alçı yapılır. 18 ayı geçtikten sonra mutlaka ameliyata kalçanın yuvasını da içeren ameliyatlar yapılması gerekir. Çocuklarımız aynı köyden birbirine akrabalar, ikisi birlikte geldiler. İkisinin de aynı gün ameliyatlarını yaptık. Asyanaz bebeğin kalçasını açık operasyonla yerine yerleştirdik. Hazan’a ise kalça yuvasını da içeren bir ameliyat yaptık. İnşallah 3 ay sonra ikisi de yürüyecek seviyeye gelecekler.”
20 aylık Hazan bebek ile akrabası 10 aylık Asyanaz’ın bacaklarında sorun olduğunu gören aileleri doktora gitti. Ancak bebeklere teşhis konulamadı.

20 aylık Hazan bebek ile akrabası 10 aylık Asyanaz’ın bacaklarında sorun olduğunu gören aileleri doktora gitti. Ancak bebeklere teşhis konulamadı. Çocuklarını Medical Park Ordu Hastanesi’ne getiren aileler, Hazan ve Asyanaz’da kalça çıkığı olduğunu öğrendi. Ameliyat olan bebekler 3 ay sonra ayağa kalkacak.
Ordu’nun Korgan İlçesi’nde yaşayan Azgan ailesinin 20 aylık bebeği Hazan’ın bacağının biri diğerine göre ince, Ateş ailesinin 10 aylık kızı Asyanaz’ın ise bacaklarından biri diğerine göre kısaydı. Akraba olan her iki aileye gittikleri hastanelerde kalça testlerinde bir şey olmadığı söylendi. Ancak bebeklerin bacaklarındaki incelik ve kısalık gözle görülür derecede ilerlemeye devam etti. Asyanaz’ın ablası Hira’ya da seneler önce kalça çıkığı ameliyatı yapan, ve Medical Park Ordu Hastanesi’ne başvuran Ateş ve Azgan ailelerinin imdadına yine Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yavuz Yeşiltaş yetişti. Dr. Yeşiltaş’ın yaptığı tedavi ve ameliyat sonrası her iki bebek 3 ay sonra yürümeye başlayacak.
3 AY SONRA YÜRÜYECEKLER
Op. Dr. Yavuz Yeşiltaş operasyonlarla ilgili şunları söyledi: “Doğuştan kalça çıkığı, ağır, ekonomik, psikolojik ve sosyolojik sonuçları olan ciddi bir hastalıktır. Her 10 bin doğumda bir görülür. Eğer anne baba ve ailede varsa görülme sıklığı artar. Ülkemizde yeni doğan çocuklarda kalça ultrasonu ile tarama yapılır. Bu tarama sonucu cerrahiye ihtiyaç duyan hasta sayısı oldukça azalmıştır. Yeni doğan döneminde tespit edildiği zaman bir takım bandajlarla hastalık tamamen tedavi edilir. Eğer tedavisi gecikirse o zaman cerrahi işlemler yapılması gerekir. 6-9 ay arasında kapalı rediksiyon dediğimiz anestezi altında kalça yerine oturtulur ve alçı yapılır. 9-18 ay arasında açık rediksiyon dediğimiz kalça yuvasına yerleştirilir ve yine alçı yapılır. 18 ayı geçtikten sonra mutlaka ameliyata kalçanın yuvasını da içeren ameliyatlar yapılması gerekir. Çocuklarımız aynı köyden birbirine akrabalar, ikisi birlikte geldiler. İkisinin de aynı gün ameliyatlarını yaptık. Asyanaz bebeğin kalçasını açık operasyonla yerine yerleştirdik. Hazan’a ise kalça yuvasını da içeren bir ameliyat yaptık. İnşallah 3 ay sonra ikisi de yürüyecek seviyeye gelecekler.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.