BBC KANALI GÜLYALI'DA

Gündem 20.08.2019 - 10:19, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2982+ kez okundu.
 

BBC KANALI GÜLYALI'DA

Fındıkta çocuk işçiliğinin önüne geçmek için yürütülen proje yabancı basının dikkatini çekti.

Fındıkta çocuk işçiliğinin önüne geçmek için yürütülen proje yabancı basının dikkatini çekti. Dünyaca ünlü BBC kanalı, Gülyalı ilçesi  Kestane Mahallesinde uygulamaya konulan projeyi Başkan Ulaş Tepe’yle birlikte yerinde inceledi. BİR AVUÇ BİLİM PROJESİ ÖRNEK OLDU Fındık hasadının başlamasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere yurdun çeşitli yörelerden şehrimize gelen mevsimlik işçiler beraberlerinde çocuklarını da getirmek zorunda kalıyor. Hasat için bahçeye giren işçiler arasında çocuklar da yer alıyor. Dünyada çocukların tarıma dayalı işlerde çalıştırılmasının önüne geçmek için büyük bir kampanya yürütülüyor. Ülkemizde de fındıkta çocuk işçiliği konusunda farkındalık çalışmaları yürütülüyor. Belediyemiz bu anlamda örnek bir çalışma olan Bir Avuç Bilim projesini uygulamaya koydu. Uygulamayla birlikte hasat için bahçeye giren ailelerin çocukları kodlama eğitimleri alıyor. Eğitimler, Başkanımız Ulaş Tepe’nin girişimleriyle HABİTAT Derneği tarafından uzman ekipler tarafından veriliyor. OTEL KONFORUNDA KONAKLAMA Kestane Mahallesinde atıl durumda bulunan eski köy okulu Muhtar Yusuf Yurtseven’in girişimleriyle sürdürülebilir tarım ve çocuk işçiliği konusunda önemli çalışmalar yürüten Yavuz Gıda tarafından onarıldı. İçerisinde işçi ailelerin barınma ihtiyacını karşılayacak düzenlemelerin gerçekleştirilmesiyle hasat döneminde mevsimlik işçi aileleri, otel konforundaki odalara yerleştirildi. Birçok noktada zorlu şartlarda yaşayan aileler, ilçemizdeki örnek uygulamayla rahat bir ortama kavuştu. BAŞKAN TEPE’DEN TARAFLARA ÇAĞRI Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Tepe “Burada pilot bir uygulama başlattık. Üreticiden manava, şirketlerden işçilere kadar fındık işinin içerisinde bulunan herkes, çocuk işçiliği ve mevsimlik işçilerin yaşam koşulları konusunda duyarlı olmalı ve işbirliğine gitmelidir. Kestane’deki uygulamada tüm taraflar işin içerisine katıldı. Burada aldığımız sonuç oldukça iyi. Eksikliklerimizi görüp önümüzdeki yıllarda daha iyi uygulamalarda bulunacağız. Eski köy okullarını onarıp bu işlerde kullanabiliriz. Konunun tarafı olan herkesi bu uygulamayı yaygınlaştırmaya davet ediyorum” dedi.  
Fındıkta çocuk işçiliğinin önüne geçmek için yürütülen proje yabancı basının dikkatini çekti.

Fındıkta çocuk işçiliğinin önüne geçmek için yürütülen proje yabancı basının dikkatini çekti. Dünyaca ünlü BBC kanalı, Gülyalı ilçesi  Kestane Mahallesinde uygulamaya konulan projeyi Başkan Ulaş Tepe’yle birlikte yerinde inceledi.

BİR AVUÇ BİLİM PROJESİ ÖRNEK OLDU

Fındık hasadının başlamasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere yurdun çeşitli yörelerden şehrimize gelen mevsimlik işçiler beraberlerinde çocuklarını da getirmek zorunda kalıyor. Hasat için bahçeye giren işçiler arasında çocuklar da yer alıyor. Dünyada çocukların tarıma dayalı işlerde çalıştırılmasının önüne geçmek için büyük bir kampanya yürütülüyor. Ülkemizde de fındıkta çocuk işçiliği konusunda farkındalık çalışmaları yürütülüyor. Belediyemiz bu anlamda örnek bir çalışma olan Bir Avuç Bilim projesini uygulamaya koydu. Uygulamayla birlikte hasat için bahçeye giren ailelerin çocukları kodlama eğitimleri alıyor. Eğitimler, Başkanımız Ulaş Tepe’nin girişimleriyle HABİTAT Derneği tarafından uzman ekipler tarafından veriliyor.

OTEL KONFORUNDA KONAKLAMA

Kestane Mahallesinde atıl durumda bulunan eski köy okulu Muhtar Yusuf Yurtseven’in girişimleriyle sürdürülebilir tarım ve çocuk işçiliği konusunda önemli çalışmalar yürüten Yavuz Gıda tarafından onarıldı. İçerisinde işçi ailelerin barınma ihtiyacını karşılayacak düzenlemelerin gerçekleştirilmesiyle hasat döneminde mevsimlik işçi aileleri, otel konforundaki odalara yerleştirildi. Birçok noktada zorlu şartlarda yaşayan aileler, ilçemizdeki örnek uygulamayla rahat bir ortama kavuştu.

BAŞKAN TEPE’DEN TARAFLARA ÇAĞRI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Tepe “Burada pilot bir uygulama başlattık. Üreticiden manava, şirketlerden işçilere kadar fındık işinin içerisinde bulunan herkes, çocuk işçiliği ve mevsimlik işçilerin yaşam koşulları konusunda duyarlı olmalı ve işbirliğine gitmelidir. Kestane’deki uygulamada tüm taraflar işin içerisine katıldı. Burada aldığımız sonuç oldukça iyi. Eksikliklerimizi görüp önümüzdeki yıllarda daha iyi uygulamalarda bulunacağız. Eski köy okullarını onarıp bu işlerde kullanabiliriz. Konunun tarafı olan herkesi bu uygulamayı yaygınlaştırmaya davet ediyorum” dedi.
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.