BİLSEM’İN ÇEVRECİ PROJESİNE ÖDÜL

Eğitim 27.09.2019 - 14:31, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3497+ kez okundu.
 

BİLSEM’İN ÇEVRECİ PROJESİNE ÖDÜL

Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Arzen Karaman ve Nazlı Belemir Öztürk, Danışman Öğretmenleri Ebru Karadağ Uzman rehberliğinde hazırlamış oldukları “Bitkisel Atık Yağlardan Bulaşık Deterjanı Yapımı” isimli projeleri ile TEKNOFEST, İnsanlık Yararına Teknoloji Alanı Çevre Kategorisinde Türkiye ikincisi oldu.

Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği olarak bilinen TEKNOFEST’e Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi damga vurdu. 10 projeyle TEKNOFEST’e katılan Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi, sadece Türkiye ikinciliği değil iki tane dördüncülük, iki tane beşincilik ve bir tane de altıncılık elde etti. ATIK YAĞLARDAN BULAŞIK DETERJANI YAPTILAR Atık yağlardan çevreci bir bulaşık deterjanı elde ettiklerini söyleyen öğrenciler Arzen Kahraman ve Nazlı Belemir Öztürk, “Basit bir çevre sorunu gibi görünse de ev ve iş yerlerinde kullanıldıktan sonra atık olarak nitelendirilen bitkisel atık yağlar ekosistemimiz için oldukça zararlıdır. Bizde projemizi tam olarak buraya odakladık. Bitkisel atık yağları geri dönüştürerek sıvı bulaşık deterjanı elde ettik. Atık yağları bulaşık deterjanına dönüştürdükten sonra piyasadakilerle karşılaştırmak adına bazı analiz çalışmaları yaptık. Çalışmalarımız sonucunda bizim deterjanımızın daha fazla köpürdüğünü, soğuk ve sıcak suda yağı çok daha kolay çözdüğünü, PH’ının çok daha nötr olduğunu tespit ettik. Böylelikle çevreci bir bulaşık deterjanı elde ettik. Yaptığımız çalışmayla ayrıca ev ve ülke ekonomimize katkı sağlamış oluyoruz” diye konuştular. BİLSEM 10 PROJEYLE KATILDI Danışman Öğretmen Ebru Karadağ Uzman ise 55 bin projenin yarıştığı TEKNOFEST’e Altınordu Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim Sanat Merkezi’nin 10 projeyle katıldığına dikkat çekerek, “1 milyon 750 bin ziyaretçinin katılımıyla dünyanın en büyük festivali olarak geçen TEKNOFEST’de 55 bin proje yarıştı. Bizde Altınordu Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim Sanat Merkezi olarak 10 projeyle yer aldık. Okulumuzda sadece Türkiye ikinciliği değil 2 tane dördüncülük, 2 tane beşincilik ve bir tane altıncılık elde ettik. Bu da bizim için çok sevindiriciydi. Bize bu projelerde destek sağlayan Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’e çok teşekkür ediyorum” dedi. “ÇITAMIZI YÜKSELTECEĞİZ” BİLSEM’in dünya çapında başarılara imza attığını ve çıtayı daha da yükselteceklerini belirten okul müdürü Tuncay Kaya ise “ 81 ilden başvuru yapan projeler arasında nüfus yoğunluğu bakımından Ordu ilinin ilk sırada yer alması bizleri onurlandırdı. Altınordu Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim Ve Sanat Merkezi olarak dünya çapında başarılar elde ettik. Dünya üçüncülüğünün yanı sıra dünya mansion ödülleri, müzik, sanat ve zihinsel olmak üzere değişik alanlarda önemli başarılara imza attık. Hedeflerimizi küçültmeden, çıtamızı daha da yükselteceğiz” ifadelerini kullandı.
Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Arzen Karaman ve Nazlı Belemir Öztürk, Danışman Öğretmenleri Ebru Karadağ Uzman rehberliğinde hazırlamış oldukları “Bitkisel Atık Yağlardan Bulaşık Deterjanı Yapımı” isimli projeleri ile TEKNOFEST, İnsanlık Yararına Teknoloji Alanı Çevre Kategorisinde Türkiye ikincisi oldu.

Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği olarak bilinen TEKNOFEST’e Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi damga vurdu. 10 projeyle TEKNOFEST’e katılan Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi, sadece Türkiye ikinciliği değil iki tane dördüncülük, iki tane beşincilik ve bir tane de altıncılık elde etti.

ATIK YAĞLARDAN BULAŞIK DETERJANI YAPTILAR

Atık yağlardan çevreci bir bulaşık deterjanı elde ettiklerini söyleyen öğrenciler Arzen Kahraman ve Nazlı Belemir Öztürk, “Basit bir çevre sorunu gibi görünse de ev ve iş yerlerinde kullanıldıktan sonra atık olarak nitelendirilen bitkisel atık yağlar ekosistemimiz için oldukça zararlıdır. Bizde projemizi tam olarak buraya odakladık. Bitkisel atık yağları geri dönüştürerek sıvı bulaşık deterjanı elde ettik. Atık yağları bulaşık deterjanına dönüştürdükten sonra piyasadakilerle karşılaştırmak adına bazı analiz çalışmaları yaptık. Çalışmalarımız sonucunda bizim deterjanımızın daha fazla köpürdüğünü, soğuk ve sıcak suda yağı çok daha kolay çözdüğünü, PH’ının çok daha nötr olduğunu tespit ettik. Böylelikle çevreci bir bulaşık deterjanı elde ettik. Yaptığımız çalışmayla ayrıca ev ve ülke ekonomimize katkı sağlamış oluyoruz” diye konuştular.

BİLSEM 10 PROJEYLE KATILDI

Danışman Öğretmen Ebru Karadağ Uzman ise 55 bin projenin yarıştığı TEKNOFEST’e Altınordu Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim Sanat Merkezi’nin 10 projeyle katıldığına dikkat çekerek, “1 milyon 750 bin ziyaretçinin katılımıyla dünyanın en büyük festivali olarak geçen TEKNOFEST’de 55 bin proje yarıştı. Bizde Altınordu Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim Sanat Merkezi olarak 10 projeyle yer aldık. Okulumuzda sadece Türkiye ikinciliği değil 2 tane dördüncülük, 2 tane beşincilik ve bir tane altıncılık elde ettik. Bu da bizim için çok sevindiriciydi. Bize bu projelerde destek sağlayan Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

“ÇITAMIZI YÜKSELTECEĞİZ”

BİLSEM’in dünya çapında başarılara imza attığını ve çıtayı daha da yükselteceklerini belirten okul müdürü Tuncay Kaya ise “ 81 ilden başvuru yapan projeler arasında nüfus yoğunluğu bakımından Ordu ilinin ilk sırada yer alması bizleri onurlandırdı. Altınordu Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim Ve Sanat Merkezi olarak dünya çapında başarılar elde ettik. Dünya üçüncülüğünün yanı sıra dünya mansion ödülleri, müzik, sanat ve zihinsel olmak üzere değişik alanlarda önemli başarılara imza attık. Hedeflerimizi küçültmeden, çıtamızı daha da yükselteceğiz” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.