FINDIK 1 MİLYAR 782 MİLYON DOLAR KAZANDIRDI

Gündem 03.09.2018 - 17:14, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2704+ kez okundu.
 

FINDIK 1 MİLYAR 782 MİLYON DOLAR KAZANDIRDI

Karadeniz Fındık ve Mamulleriİ hracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç

Karadeniz Fındık ve Mamulleriİ hracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı  İlyas Edip Sevinç 01 Eylül 2017-31 Ağustos 2018 dönemini kapsayan 2017/18 fındık ihracat sezonunda 286.777 ton/iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bu ihracat karşılığında 1 milyar 782 milyon ABD Doları döviz girdisi sağlanmış olup, bu rakamsal büyüklükler başlangıçtaki tahminlerimiz doğrultusunda gerçekleşmiştir. Özellikle bizim çok önem verdiğimiz tonaj bazındaki ihracat, dış piyasalardaki Türk Fındığı tüketiminin göstergesi olarak bir önceki sezona göre % 22 artış ile umut vericidir. Yeni ihracat sezonu yine tartışmalar ve belirsizlikler ile başlamış görülmektedir. Öncelikle rekolte konusundaki farklı rakamlar için geçmiş 10 yıla ait tüm kurumlarca yapılan tahminlere ve gerçekleşme sonuçlarına göz atmak yeterli olacaktır. Fındık fiyatının serbest piyasada oluşması popülizm dışı reel ekonominin gereğidir. Esasen yaşanan kaos bu düzenin bozulmuş olmasından kaynaklanmaktadır. Öte yandan, dış saldırıların bir sonucu olan ve bertaraf edileceğine yürekten inandığımız mevcut ekonomik ve finansal şartların, Türk Fındığının dış satımını gerçekleştiren ihracatçı kesim yanında, üretici dahil tüm diğer paydaşları da fevkalade olumsuz etkilediği yine bir başka gerçektir. Sadece fiyat ve kısır rekolte tartışmaları ile vakit geçirilirken doğuda, batıda bütün fındık bahçelerini artık felaket ölçüsünde tehdit eden ve milli ürünümüzü nerede ise ortadan yok etme potansiyelindeki tarımsal zararlı ve hastalıklar ile mücadele kimsenin aklına gelmemektedir. Bu konuda İhracatçı Birlikleri olarak pek çok çalışma uyarıları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ancak unutulmamalı ki bu görev İhracatçıya ait olmayıp, esas sorumlularla birlikte adeta bir milli seferberlik gerektirmektedir. Geç kalınması durumunda Türk Fındığının dünya üretimindeki geleneksel tekelinin kırılması ile sonuçlanacak büyük bir felaket yaşanabilecektir. Bu sonucun asıl mağduru ise başta üreticilerimiz olmak üzere milli ekonomimiz olacaktır. Fındık, ülkemiz ihracatının yüz akıdır. Çünkü hiç bir ithal girdi gerektirmeyen bir ihracat kalemi olup, tamamen net döviz sağlamaktadır. Tüm Karadeniz Bölgesindeki istihdamın da çok büyük bir bölümü için vazgeçilmezdir. Problemlere daha çok taraflı ve kapsamlı düşünülerek çözüm aranmalıdır. Tarım Bakanlığı zaman kaybetmeden fındığın gerçek maliyetini açıklamalıdır. Aksi halde birbirinden çok farklı beyanların meydana getirdiği spekülatif kafa karışıklığı devam edecektir. Özetle sezon artık başlamış ve tüm paydaşlarımız yanında dış piyasalar da belirsizliklerin sonuçlanıp ticaret ve ihracatın hızlanması beklentisi içindedir. Yeni ihracat sezonunun önce ülkemiz ve başta sektörün olmazsa olmazı üreticilerimiz yanında, ihracatçılarımız ile tüm diğer paydaşlarımız açısından hayırlı olmasını diliyorum.  
Karadeniz Fındık ve Mamulleriİ hracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç

Karadeniz Fındık ve Mamulleriİ hracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı  İlyas Edip Sevinç 01 Eylül 2017-31 Ağustos 2018 dönemini kapsayan 2017/18 fındık ihracat sezonunda 286.777 ton/iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bu ihracat karşılığında 1 milyar 782 milyon ABD Doları döviz girdisi sağlanmış olup, bu rakamsal büyüklükler başlangıçtaki tahminlerimiz doğrultusunda gerçekleşmiştir.

Özellikle bizim çok önem verdiğimiz tonaj bazındaki ihracat, dış piyasalardaki Türk Fındığı tüketiminin göstergesi olarak bir önceki sezona göre % 22 artış ile umut vericidir.

Yeni ihracat sezonu yine tartışmalar ve belirsizlikler ile başlamış görülmektedir.

Öncelikle rekolte konusundaki farklı rakamlar için geçmiş 10 yıla ait tüm kurumlarca yapılan tahminlere ve gerçekleşme sonuçlarına göz atmak yeterli olacaktır.

Fındık fiyatının serbest piyasada oluşması popülizm dışı reel ekonominin gereğidir.

Esasen yaşanan kaos bu düzenin bozulmuş olmasından kaynaklanmaktadır.

Öte yandan, dış saldırıların bir sonucu olan ve bertaraf edileceğine yürekten inandığımız mevcut ekonomik ve finansal şartların, Türk Fındığının dış satımını gerçekleştiren ihracatçı kesim yanında, üretici dahil tüm diğer paydaşları da fevkalade olumsuz etkilediği yine bir başka gerçektir.

Sadece fiyat ve kısır rekolte tartışmaları ile vakit geçirilirken doğuda, batıda bütün fındık bahçelerini artık felaket ölçüsünde tehdit eden ve milli ürünümüzü nerede ise ortadan yok etme potansiyelindeki tarımsal zararlı ve hastalıklar ile mücadele kimsenin aklına gelmemektedir. Bu konuda İhracatçı Birlikleri olarak pek çok çalışma uyarıları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ancak unutulmamalı ki bu görev İhracatçıya ait olmayıp, esas sorumlularla birlikte adeta bir milli seferberlik gerektirmektedir.

Geç kalınması durumunda Türk Fındığının dünya üretimindeki geleneksel tekelinin kırılması ile sonuçlanacak büyük bir felaket yaşanabilecektir. Bu sonucun asıl mağduru ise başta üreticilerimiz olmak üzere milli ekonomimiz olacaktır.

Fındık, ülkemiz ihracatının yüz akıdır. Çünkü hiç bir ithal girdi gerektirmeyen bir ihracat kalemi olup, tamamen net döviz sağlamaktadır. Tüm Karadeniz Bölgesindeki istihdamın da çok büyük bir bölümü için vazgeçilmezdir.

Problemlere daha çok taraflı ve kapsamlı düşünülerek çözüm aranmalıdır. Tarım Bakanlığı zaman kaybetmeden fındığın gerçek maliyetini açıklamalıdır. Aksi halde birbirinden çok farklı beyanların meydana getirdiği spekülatif kafa karışıklığı devam edecektir.

Özetle sezon artık başlamış ve tüm paydaşlarımız yanında dış piyasalar da belirsizliklerin sonuçlanıp ticaret ve ihracatın hızlanması beklentisi içindedir.

Yeni ihracat sezonunun önce ülkemiz ve başta sektörün olmazsa olmazı üreticilerimiz yanında, ihracatçılarımız ile tüm diğer paydaşlarımız açısından hayırlı olmasını diliyorum.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.