Gidemediğin Yer Senin Değildir

Turizm 01.06.2013 - 12:13, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2992+ kez okundu.
 

Gidemediğin Yer Senin Değildir

Gidemediğin Yer Senin Değildir...

Denizin doldurulup havaalanı yapıldığı, dağların kilometrelerce tünellerle delinip yollar açıldığı, demiryolunun tartışıldığı Ordu’da; 53 kilometre Çambaşı yolunun yapılamaması, traji komik bir durumdur. Yol kaç kez ihale yapıldı, kaç kez asfaltlama ve genişleme çalışması yapıldı; artık vatandaşlar sayısını unuttular. Mevcut Kabadüz yolu üzerinden projeler sonuç vermiyor. O yol tur otobüslerini değil, minibüsleri bile kaldırmıyor. İki araç yan yana geçemiyor. Ordu’nun hedefi turizm kenti olmak. Tüm hesaplar, yatırımlar bunun üzerine yapılıyor. Çambaşı Yaylası da önemli bir turizm alanı. Zaten böyle olduğu için, kayak tesisleri, otel inşaatları gibi yatırımlar oraya yöneldi. Uzun zamandır yaylada çalışmalar yürütülüyor. Ancak gidemediğin yer senin değildir. Yerli ve yabancı turistlerin, oraya kolay ve çabuk ulaşımını sağlamadıktan sonra; yapılan tesislerin bir anlamı kalmaz. Yatırım planlamaları ve çalışmalarında, önce alt yapı hizmetlerini yapmak gerekir. Bu da öncelikle yoldur. Yetkililer projenin üretildiğini, çalışmaların başladığını, yol sorununun çözüleceğini belirtiyorlar. Doğru, çalışmalar her zaman vardı ve sürüyor. Fakat yolun en sorunlu olduğu kısımda uzun yıllardır hiçbir adım atılmadı. Şu anda da bir görüntü yok. Kurulun altından Melete kadar olan alanda problem yok. Yol yapılmış, ihtiyaca yetiyor, çalışmalarla daha güzel hale getirilebilir. Yine Bakacakla, Çambaşı arası da sorun değil. Arazi genişletmeye uygun ve orada çalışmalar sürüyor. Sorun Melet’le, Bakacak arasında. Kabadüz üzerinden planlanan yol iş görmez. Eğer hedef Çambaşı Yaylası’nı turizme kazandırmak ve orayı bir cazibe merkezine dönüştürmek ise; yaylaya özel bir yol düşünülmeli. Melet’le Bakacak arası yerleşim yerleri düşünülmeden, viyadüklerle, köprülerle farklı bir güzergah oluşturulmalı. İlk bakışta böyle bir çalışma çok masraflı görülebilir. Hatta Kabadüz İlçesi’ne kötülük gibi algılanabilir. Fakat ulaşımı kolay bir Çambaşı Yaylası’nda yatırımlar çığ gibi büyür ve yaz kış turistle dolar. Kabadüz ve çevre halkı da bu durumdan hem ekonomik gelir hem de istihdam anlamında yararlanır. Mevcut durum devam ettikçe, Çambaşı’na ne yaparsanız yapın; insanları çekemezsiniz.
Gidemediğin Yer Senin Değildir...

Denizin doldurulup havaalanı yapıldığı, dağların kilometrelerce tünellerle delinip yollar açıldığı, demiryolunun tartışıldığı Ordu’da; 53 kilometre Çambaşı yolunun yapılamaması, traji komik bir durumdur.

Yol kaç kez ihale yapıldı, kaç kez asfaltlama ve genişleme çalışması yapıldı; artık vatandaşlar sayısını unuttular. Mevcut Kabadüz yolu üzerinden projeler sonuç vermiyor. O yol tur otobüslerini değil, minibüsleri bile kaldırmıyor. İki araç yan yana geçemiyor.

Ordu’nun hedefi turizm kenti olmak. Tüm hesaplar, yatırımlar bunun üzerine yapılıyor. Çambaşı Yaylası da önemli bir turizm alanı. Zaten böyle olduğu için, kayak tesisleri, otel inşaatları gibi yatırımlar oraya yöneldi.

Uzun zamandır yaylada çalışmalar yürütülüyor. Ancak gidemediğin yer senin değildir. Yerli ve yabancı turistlerin, oraya kolay ve çabuk ulaşımını sağlamadıktan sonra; yapılan tesislerin bir anlamı kalmaz.

Yatırım planlamaları ve çalışmalarında, önce alt yapı hizmetlerini yapmak gerekir. Bu da öncelikle yoldur.

Yetkililer projenin üretildiğini, çalışmaların başladığını, yol sorununun çözüleceğini belirtiyorlar. Doğru, çalışmalar her zaman vardı ve sürüyor. Fakat yolun en sorunlu olduğu kısımda uzun yıllardır hiçbir adım atılmadı. Şu anda da bir görüntü yok.

Kurulun altından Melete kadar olan alanda problem yok. Yol yapılmış, ihtiyaca yetiyor, çalışmalarla daha güzel hale getirilebilir. Yine Bakacakla, Çambaşı arası da sorun değil. Arazi genişletmeye uygun ve orada çalışmalar sürüyor.

Sorun Melet’le, Bakacak arasında. Kabadüz üzerinden planlanan yol iş görmez.

Eğer hedef Çambaşı Yaylası’nı turizme kazandırmak ve orayı bir cazibe merkezine dönüştürmek ise; yaylaya özel bir yol düşünülmeli. Melet’le Bakacak arası yerleşim yerleri düşünülmeden, viyadüklerle, köprülerle farklı bir güzergah oluşturulmalı.

İlk bakışta böyle bir çalışma çok masraflı görülebilir. Hatta Kabadüz İlçesi’ne kötülük gibi algılanabilir.

Fakat ulaşımı kolay bir Çambaşı Yaylası’nda yatırımlar çığ gibi büyür ve yaz kış turistle dolar. Kabadüz ve çevre halkı da bu durumdan hem ekonomik gelir hem de istihdam anlamında yararlanır.

Mevcut durum devam ettikçe, Çambaşı’na ne yaparsanız yapın; insanları çekemezsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.