30 iŞLETMEYE CEZA

Gündem 20.04.2022 - 00:03, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3407+ kez okundu.
 

30 iŞLETMEYE CEZA

Ordu’da hileli ve eksik gıda satan 30 işletmeye para cezası kesilirken, 11 işletme hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Bakanlık sorumluluğundadır. İlimizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Müdürlüğümünce hassasiyetle yürütülmektedir. Üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenilirliğine yönelik denetimlerimiz riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri, ulusal kalıntı izleme planı, Alo 174 Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir. Bunların dışında özel günler, özel dönemler ve özel kontroller amacıyla diğer denetimler de yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bulunan kantin ve yemekhanelerin ayrıca okul çevresinde gıda satışı yapan ve/veya toplu tüketime sunan işyerleri ile söz konusu yerlerde satışa sunulan gıda maddelerinin ilgili mevzuata uygunluğunun denetlenmesine özen gösterilmektedir. İlimizde 2022 yılında günümüze kadar 3806 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir. Yine ekipler tarafından, yurtiçi denetimlerinde toplam 181 adet numune alınmış, gerek analiz sonuçlarına göre gerekse denetimde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 30 işletmeye idari para cezası uygulanarak 11 işletme hakkında da Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Unutulmamalıdır ki, etkili bir denetim sistemi, tüketicinin, tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları, katkı sağlamaları ile mümkündür. Çünkü tüketicinin herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için ilgili kurumlara ya da yetkili makamlara müracaat etme hakkını içeren şikayet hakkı da bulunmaktadır. Bu nedenle; gıda zehirlenmesine maruz kalan veya satın aldığı gıdalarla ilgili herhangi bir şikayeti olan tüketiciler "174 Alo Gıda Hattı"nı arayarak veya 0501 174 0 174 gıda ihbar hattı üzerinden de ihbarda bulunabilmektedirler.  
Ordu’da hileli ve eksik gıda satan 30 işletmeye para cezası kesilirken, 11 işletme hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Bakanlık sorumluluğundadır. İlimizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Müdürlüğümünce hassasiyetle yürütülmektedir.
Üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenilirliğine yönelik denetimlerimiz riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri, ulusal kalıntı izleme planı, Alo 174 Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir. Bunların dışında özel günler, özel dönemler ve özel kontroller amacıyla diğer denetimler de yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bulunan kantin ve yemekhanelerin ayrıca okul çevresinde gıda satışı yapan ve/veya toplu tüketime sunan işyerleri ile söz konusu yerlerde satışa sunulan gıda maddelerinin ilgili mevzuata uygunluğunun denetlenmesine özen gösterilmektedir.
İlimizde 2022 yılında günümüze kadar 3806 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir. Yine ekipler tarafından, yurtiçi denetimlerinde toplam 181 adet numune alınmış, gerek analiz sonuçlarına göre gerekse denetimde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 30 işletmeye idari para cezası uygulanarak 11 işletme hakkında da Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Unutulmamalıdır ki, etkili bir denetim sistemi, tüketicinin, tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları, katkı sağlamaları ile mümkündür. Çünkü tüketicinin herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için ilgili kurumlara ya da yetkili makamlara müracaat etme hakkını içeren şikayet hakkı da bulunmaktadır. Bu nedenle; gıda zehirlenmesine maruz kalan veya satın aldığı gıdalarla ilgili herhangi bir şikayeti olan tüketiciler "174 Alo Gıda Hattı"nı arayarak veya 0501 174 0 174 gıda ihbar hattı üzerinden de ihbarda bulunabilmektedirler.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.