“SOBAYI SÖNDÜRDÜĞÜNÜZE EMİN OLUN”

Gündem 31.10.2023 - 08:38, Güncelleme: 31.10.2023 - 08:38 3569+ kez okundu.
 

“SOBAYI SÖNDÜRDÜĞÜNÜZE EMİN OLUN”

Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Huri Özkan Yılmaz, soba zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek açıklamalarda bulundu.

Soba zehirlenmelerinin, karbonmonoksit gazının solunum yoluyla alınması ve hızla kana karışması sonucunda meydana geldiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Huri Özkan Yılmaz, “Kapalı ortamlarda bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobaları ve açık ocaklar nedeniyle oluşabilen karbonmonoksit zehirlenmesi, uykuya sebep olduğu için belirtiler çoğunlukla fark edilmez. Genellikle uyku sırasında solunması ölümcül olabilir” dedi. Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Huri Özkan Yılmaz, soba zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek açıklamalarda bulundu. “Ölümcül olabilir” Havaların soğuduğunu ve sobaların bazı bölgelerde yanmaya başladığına değinen Uzm. Dr. Yılmaz, “Soba zehirlenmesi dediğimiz karbonmonoksit zehirlenmesi, uykuya sebep olduğu için belirtiler çoğunlukla fark edilmez. Kapalı ortamlarda bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobaları ve açık ocaklar nedeniyle oluşabilir. Genellikle uyku sırasında karbonmonoksitin solunması ölümcül olabilir. Bu yüzden uyurken mutlaka sobalar söndürülmeli ve söndüğünden emin olunmalıdır” diye konuştu. “Bulantı, baş ağrısı ve  uyku haline dikkat” Soba zehirlenmelerinin karbon monoksit gazının solunum yoluyla alınması ve hızla kana karışması ile meydana geldiğini söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz, “Karbonmonoksit gazı renksiz, kokusu olmayan bir gazdır. Havada doğal olarak bulunabildiği gibi endüstriyel yakıtların atığı olarak da bulunur. Bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi, uyku hali, bazen göğüs ağrısı, çarpıntı ve senkop (bayılma) komaya giden ciddi semptomları olabilir” şeklinde konuştu. “Fırtınalı havalarda sobalı odalarda yatılmamalı” Uzm. Dr. Huri Özkan Yılmaz, karbon monoksit zehirlenmesinden nasıl korunabileceğimizi şu şekilde sıraladı: · “Yatmadan önce sobaların tamamen söndüğünden emin olun. · Lodos ve fırtına gibi olumsuz hava şartlarında sobalı odalarda yatılmamalıdır. · Sobaları yakmak için uygun malzeme kullanılmalıdır. · Soba bacalarının temizliği ve bakımı düzenli yapılmalıdır.” “Zehirlenme tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler” Karbonmonoksit gazının nasıl orta çıktığını anlatan Uzm. Dr. Yılmaz, “Karbonmonoksit gazı soba, LPG’li ısıtıcılar, kombiler, şofbenler, trafikteki araçların egzozlarından ve yangınlarda havaya salınmaktadır. Yine sigara içenlerin kanlarında karbonmonoksit (CO) düzeyi yükselebilir. CO gazı, kanda oksijen açlığına sebep olur. Bu durum karbonmonoksit zehirlenmesine neden olur. Tanı ve tedavi için öncelikle hastane ortamında kanda karbonsihemoglobin düzeyine bakarak tanı koyulmaktadır. Bu düzey zehirlenmenin şiddetini değil, semptomların ağırlığını belirlemektedir. Zehirlenen kişinin ilk ortamından uzaklaştırılması gerekir. Hastane ortamında maske ile yüzde 100 oksijen tedavisi ve en az 4 saat gözlemde kalması gerekir. Daha ciddi semptomları olanlarda zehri azaltmak için hiperbarik oksijen tedavisi de gerekebilir” ifadelerini kullandı. 
Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Huri Özkan Yılmaz, soba zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek açıklamalarda bulundu.

Soba zehirlenmelerinin, karbonmonoksit gazının solunum yoluyla alınması ve hızla kana karışması sonucunda meydana geldiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Huri Özkan Yılmaz, “Kapalı ortamlarda bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobaları ve açık ocaklar nedeniyle oluşabilen karbonmonoksit zehirlenmesi, uykuya sebep olduğu için belirtiler çoğunlukla fark edilmez. Genellikle uyku sırasında solunması ölümcül olabilir” dedi.
Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Huri Özkan Yılmaz, soba zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek açıklamalarda bulundu.
“Ölümcül olabilir”
Havaların soğuduğunu ve sobaların bazı bölgelerde yanmaya başladığına değinen Uzm. Dr. Yılmaz, “Soba zehirlenmesi dediğimiz karbonmonoksit zehirlenmesi, uykuya sebep olduğu için belirtiler çoğunlukla fark edilmez. Kapalı ortamlarda bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobaları ve açık ocaklar nedeniyle oluşabilir. Genellikle uyku sırasında karbonmonoksitin solunması ölümcül olabilir. Bu yüzden uyurken mutlaka sobalar söndürülmeli ve söndüğünden emin olunmalıdır” diye konuştu.
“Bulantı, baş ağrısı ve 
uyku haline dikkat”
Soba zehirlenmelerinin karbon monoksit gazının solunum yoluyla alınması ve hızla kana karışması ile meydana geldiğini söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz, “Karbonmonoksit gazı renksiz, kokusu olmayan bir gazdır. Havada doğal olarak bulunabildiği gibi endüstriyel yakıtların atığı olarak da bulunur. Bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi, uyku hali, bazen göğüs ağrısı, çarpıntı ve senkop (bayılma) komaya giden ciddi semptomları olabilir” şeklinde konuştu.
“Fırtınalı havalarda sobalı odalarda yatılmamalı”
Uzm. Dr. Huri Özkan Yılmaz, karbon monoksit zehirlenmesinden nasıl korunabileceğimizi şu şekilde sıraladı:
· “Yatmadan önce sobaların tamamen söndüğünden emin olun.
· Lodos ve fırtına gibi olumsuz hava şartlarında sobalı odalarda yatılmamalıdır.
· Sobaları yakmak için uygun malzeme kullanılmalıdır.
· Soba bacalarının temizliği ve bakımı düzenli yapılmalıdır.”
“Zehirlenme tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler”
Karbonmonoksit gazının nasıl orta çıktığını anlatan Uzm. Dr. Yılmaz, “Karbonmonoksit gazı soba, LPG’li ısıtıcılar, kombiler, şofbenler, trafikteki araçların egzozlarından ve yangınlarda havaya salınmaktadır. Yine sigara içenlerin kanlarında karbonmonoksit (CO) düzeyi yükselebilir. CO gazı, kanda oksijen açlığına sebep olur. Bu durum karbonmonoksit zehirlenmesine neden olur. Tanı ve tedavi için öncelikle hastane ortamında kanda karbonsihemoglobin düzeyine bakarak tanı koyulmaktadır. Bu düzey zehirlenmenin şiddetini değil, semptomların ağırlığını belirlemektedir. Zehirlenen kişinin ilk ortamından uzaklaştırılması gerekir. Hastane ortamında maske ile yüzde 100 oksijen tedavisi ve en az 4 saat gözlemde kalması gerekir. Daha ciddi semptomları olanlarda zehri azaltmak için hiperbarik oksijen tedavisi de gerekebilir” ifadelerini kullandı. 

Ordu HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.