0-1 YAŞ ARASI ÇOCUKLARA BAL YEDİRMEYİN

Sağlık 09.07.2015 - 11:56, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4060+ kez okundu.
 

0-1 YAŞ ARASI ÇOCUKLARA BAL YEDİRMEYİN

İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebeklere başlanan ek gıdalarda bal kullanımı ile ilgili riskleri Acıbadem Ankara Hastanesi ÇocukSağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Gül Hallaçoğlu anlattı.

Bebeklerin fiziksel gelişiminde anne sütü çok önemlidir. Özellikle ilk 6 ay aralıksız anne sütü ile beslenen bebekler 6. Ayın sonunda ek besinlere ihtiyaç duyarlar. Fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak için çoğu anne bilmeden ek gıdalarda risk faktörü oluşturabilecek ürünler kullanmaktadır. Bu ürünler nelerdir? Ne zaman ve nasıl tüketilmelidir? Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Gül Hallaçoğlu ek gıdalar ile ilgili yanlış bilinenleri anlattı. Ek gıdalara geçişlerin kademeli bir şekilde olması gerektiğini vurgulayan uzman doktor, bala bir yaşından önce başlanmaması gerektiğinin özellikle altını çiziyor. “Arıların bıraktığı bakteri bebeklerde zehirlenmeye yol açabilir” Arılar bal yaparken adı kolostridyum botalium denilen bakteriyi üreten kalıntıları bala bırakmaktadır. Bu bakteri bebeklerde botulizm denilen zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu zehirlenme bebeğin sinir sistemini etkilemekte hatta nadir olarak görülse de ölümle sonuçlanabilmektedir. Erişkinlerin sindirim sisteminde zehri önleyen ve bakterilerin çoğalmasını engelleyen faydalı kalıntılar mevcuttur. Bebeklerin sindirim sisteminde bu hücreler gelişmediği için bakterilere karşı bağışıklıkları yoktur. Botulizm Belirtileri   Bebeğe bal verdikten sonra; düzelmeyen kabızlık, kol-bacak ya da boyun kaslarında gevşeklik, cansız ve zayıf ağlama, emme ve beslenmede azalma, sürekli olarak halsizlik, solunum sıkıntısı- hırıltı gibi belirtilere rastlandığında doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Gıda zehirlenmeleri iyi pişmemiş diğer gıdalarda da görülebilmektedir. Bebeklere iyi pişmemiş herhangi bir gıda verilmemelidir. Bebeklerin bağışıklık sistemleri erişkinlere göre daha az gelişmiş olduğu ve bağırsak olgunlaşmadığı için 6 aya kadar alerjen maddelerin bağırsaklardan emilerek kana karışma olasılığı bulunur. 6 aydan önce verilen bal,çilek,kivi,yumurta beyazı, çikolata, kakao gibi alerjen gıda ve maddeler aşırı duyarlılığı tetikleyip ileri yaşlarda bu besinlere karşı alerji ve astım gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.
İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebeklere başlanan ek gıdalarda bal kullanımı ile ilgili riskleri Acıbadem Ankara Hastanesi ÇocukSağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Gül Hallaçoğlu anlattı.

Bebeklerin fiziksel gelişiminde anne sütü çok önemlidir. Özellikle ilk 6 ay aralıksız anne sütü ile beslenen bebekler 6. Ayın sonunda ek besinlere ihtiyaç duyarlar. Fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak için çoğu anne bilmeden ek gıdalarda risk faktörü oluşturabilecek ürünler kullanmaktadır. Bu ürünler nelerdir? Ne zaman ve nasıl tüketilmelidir?

Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Gül Hallaçoğlu ek gıdalar ile ilgili yanlış bilinenleri anlattı. Ek gıdalara geçişlerin kademeli bir şekilde olması gerektiğini vurgulayan uzman doktor, bala bir yaşından önce başlanmaması gerektiğinin özellikle altını çiziyor.

“Arıların bıraktığı bakteri bebeklerde zehirlenmeye yol açabilir”

Arılar bal yaparken adı kolostridyum botalium denilen bakteriyi üreten kalıntıları bala bırakmaktadır. Bu bakteri bebeklerde botulizm denilen zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu zehirlenme bebeğin sinir sistemini etkilemekte hatta nadir olarak görülse de ölümle sonuçlanabilmektedir. Erişkinlerin sindirim sisteminde zehri önleyen ve bakterilerin çoğalmasını engelleyen faydalı kalıntılar mevcuttur. Bebeklerin sindirim sisteminde bu hücreler gelişmediği için bakterilere karşı bağışıklıkları yoktur.

Botulizm Belirtileri

 

Bebeğe bal verdikten sonra; düzelmeyen kabızlık, kol-bacak ya da boyun kaslarında gevşeklik, cansız ve zayıf ağlama, emme ve beslenmede azalma, sürekli olarak halsizlik, solunum sıkıntısı- hırıltı gibi belirtilere rastlandığında doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Gıda zehirlenmeleri iyi pişmemiş diğer gıdalarda da görülebilmektedir. Bebeklere iyi pişmemiş herhangi bir gıda verilmemelidir.

Bebeklerin bağışıklık sistemleri erişkinlere göre daha az gelişmiş olduğu ve bağırsak olgunlaşmadığı için 6 aya kadar alerjen maddelerin bağırsaklardan emilerek kana karışma olasılığı bulunur. 6 aydan önce verilen bal,çilek,kivi,yumurta beyazı, çikolata, kakao gibi alerjen gıda ve maddeler aşırı duyarlılığı tetikleyip ileri yaşlarda bu besinlere karşı alerji ve astım gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.