KARAYEMİŞ ÇEŞİTLERİ TESCİLLENDİ

Gündem 06.05.2019 - 16:37, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4437+ kez okundu.
 

KARAYEMİŞ ÇEŞİTLERİ TESCİLLENDİ

Ordu Üniversitesi karayemiş meyvesi üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ODÜ ve ALİS1 adları ile karayemiş çeşitleri tescil edildi.

Ordu Üniversitesi karayemiş meyvesi üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ODÜ ve ALİS1 adları ile karayemiş çeşitleri tescil edildi. Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak tüketilen ve halkın severek tükettiği karayemişin sofralık çeşitlerinin tespit edilmesi amacıyla Üniversite  Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam yürütücülüğünde başlatılan çalışmalar sonrasında Türkiye’de ve dünyada ilk karayemiş çeşitleri olan ODÜ ve ALİS1 tescillendi. 2006 yılında başlatılan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Karayemişte Çeşit Seleksiyonu ve Çoğaltılması” çalışmasında Ordu, Samsun, Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illeri üç yıl süre ile gezilerek pek çok yerel çeşit toplandı. Karadeniz’in 6 ilinin gezilerek pek çok yerel çeşitlerin toplandığını belirten Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam “Toplanan genotipler içerisinde bir değerlendirme yaparak 32 genotipi seçerek çoğalttık ve Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Bahçesi’ne kontrollü koşullarda ileri denemeler yapılmak üzere diktik. Aradan geçen 12 yılda bu tür üzerinde yapılan çalışmalarımızı yoğunlaştırıp pek çok incelemeye tabi tutarak ülkemizin ve dünyanın ilk karayemiş çeşitleri olan ODÜ ve ALİS1’in tescil belgesini aldık.” dedi. Ordu Üniversitesinin sahip olduğu bilimsel perspektif ve gerçekleştirdiği araştırma projeleri ile birçok alanda ilklere imza attığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Üniversitemiz sahip olduğu bilimsel farkındalık ve Ar-Ge motivasyonuyla bilimsel literatüre yenilik kazandırmakta ve evrensel çerçevede bilimsel bilginin zenginleşmesine katkı sunmaktadır. Bu çerçevede Karadeniz Bölgesi’nde TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan araştırmalar neticesinde yeni karayemiş türlerinin keşfedilmesi, bölge tarımı ve tarımsal üretimi noktasında küresel ölçekte bilimsel bilgi üreten ve toplumsal alanda kullanıma sunan üniversite misyonuna katkı sunarak Ordu Üniversitesinin inovatif rolünü pekiştirmiştir. Bu başarılı araştırmalarda emeği geçen Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam başta olmak üzere tüm araştırmacılarımızı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Ordu Üniversitesi karayemiş meyvesi üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ODÜ ve ALİS1 adları ile karayemiş çeşitleri tescil edildi.

Ordu Üniversitesi karayemiş meyvesi üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ODÜ ve ALİS1 adları ile karayemiş çeşitleri tescil edildi.
Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak tüketilen ve halkın severek tükettiği karayemişin sofralık çeşitlerinin tespit edilmesi amacıyla Üniversite  Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam yürütücülüğünde başlatılan çalışmalar sonrasında Türkiye’de ve dünyada ilk karayemiş çeşitleri olan ODÜ ve ALİS1 tescillendi. 2006 yılında başlatılan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Karayemişte Çeşit Seleksiyonu ve Çoğaltılması” çalışmasında Ordu, Samsun, Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illeri üç yıl süre ile gezilerek pek çok yerel çeşit toplandı.
Karadeniz’in 6 ilinin gezilerek pek çok yerel çeşitlerin toplandığını belirten Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam “Toplanan genotipler içerisinde bir değerlendirme yaparak 32 genotipi seçerek çoğalttık ve Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Bahçesi’ne kontrollü koşullarda ileri denemeler yapılmak üzere diktik. Aradan geçen 12 yılda bu tür üzerinde yapılan çalışmalarımızı yoğunlaştırıp pek çok incelemeye tabi tutarak ülkemizin ve dünyanın ilk karayemiş çeşitleri olan ODÜ ve ALİS1’in tescil belgesini aldık.” dedi.
Ordu Üniversitesinin sahip olduğu bilimsel perspektif ve gerçekleştirdiği araştırma projeleri ile birçok alanda ilklere imza attığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Üniversitemiz sahip olduğu bilimsel farkındalık ve Ar-Ge motivasyonuyla bilimsel literatüre yenilik kazandırmakta ve evrensel çerçevede bilimsel bilginin zenginleşmesine katkı sunmaktadır. Bu çerçevede Karadeniz Bölgesi’nde TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan araştırmalar neticesinde yeni karayemiş türlerinin keşfedilmesi, bölge tarımı ve tarımsal üretimi noktasında küresel ölçekte bilimsel bilgi üreten ve toplumsal alanda kullanıma sunan üniversite misyonuna katkı sunarak Ordu Üniversitesinin inovatif rolünü pekiştirmiştir. Bu başarılı araştırmalarda emeği geçen Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam başta olmak üzere tüm araştırmacılarımızı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.