Kiralık Ev ve Dükkan Sayısı Arttı

Ekonomi 26.05.2013 - 16:31, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3145+ kez okundu.
 

Kiralık Ev ve Dükkan Sayısı Arttı

Kiralık Ev ve Dükkan Sayısı Arttı

Geçmişte Ordu’da kiralık ev bulmak çok zordu. Merkeze sıkışmış şehirde, mevcut binalar ihtiyaca cevap vermiyordu. Kente yeni atanan memurlar, köyden gelip şehre yerleşmek isteyenler, yeni evlenecekler, öğrenciler, evini değiştirmek isteyenler; aylarca ev ararlardı. Şimdiki gibi emlakçılar falan da yoktu. Her mahalleden eşe dosta haber bırakılır, sabahtan akşama kadar gezilip ev aranırdı. Ev sahipleri de; camlara kiralık yazmazlardı. Son derece seçiciydiler. Bekara, öğrenciye, çok çocukluya ev vermezlerdi. Kira parasından önce şartlar sunarlardı. Gürültü yok, misafir yok… gibi. Eski, ahşap, her yeri dökülen evler bile boş kalmaz hatta yüksek kiralara verilirdi. Aynı durum dükkanlar için de geçerliydi. Mahalle aralarındaki dükkanlar bile çok pahalıydı. Atölyeler, tamirciler, mahalle bakkalları; yüksek kiralar ödeyerek buraları tutarlardı. Son yıllarda Ordu büyüdü. Merkezden çevreye doğru genişlemeye başladı. Toki’nin yaptığı konutlar, yüksek katlı çok daireli siteler, öğrenci yurtları çoğaldı. Her gün her mahallede yeni binalar yükseliyor. Konut ve dükkan sayısı arttı. İnsanlar merkezden uzaklaşmaya, daha modern, geniş ve lüks evler aramaya başladılar. Özellikle de; bahçeli, çocuklara oyun alanı, araç parkı olan yerleri tercih ediyorlar. Büyük marketlerin çoğalması, sanayi sitelerinin açılması da; mahalle aralarındaki küçük dükkanlara rağbeti bitirdi. Öncelikle kent merkezindeki evler dükkanlar boşalmaya başladı. Bunlar eski ve küçük olduklarından; kimse tutmak istemiyor. Kiraları sürekli düşüyor. Kent merkezi çevresinde yükselen konutlarda da çok sayıda kiralık ev var. Vatandaşlar yatırım amaçlı alıp, kiraya veriyorlar veya daha iyisini alıp; kredi taksitlerini kirayla ödüyorlar. Artık Ordu’nun her yerinde kiralık ev, dükkan yazıları asılı. Mülk sahipleri şart koşmadan, ucuz kiralara razılar. Yeter ki tutulsun, en azından vergisi cepten gitmesin düşüncesindeler. Birkaç mahallenin dışında, Ordu’da kiralar çok düştü. O mahalleleri de büyük şehirlerle kıyasladığımızda; fiyatlar yüksek değil. Kent çevreye doğru büyümeye devam edecek. Üniversite büyüdükçe yeni yurtlar açılacak. Kentsel dönüşümle; eski binalar yıkılıp yerlerine çok katlı, modern binalar yapılacak. Sonuçta kiralar daha da düşecek, kiralık ev ve dükkanlar çoğalacak gibi görünüyor.
Kiralık Ev ve Dükkan Sayısı Arttı

Geçmişte Ordu’da kiralık ev bulmak çok zordu. Merkeze sıkışmış şehirde, mevcut binalar ihtiyaca cevap vermiyordu. Kente yeni atanan memurlar, köyden gelip şehre yerleşmek isteyenler, yeni evlenecekler, öğrenciler, evini değiştirmek isteyenler; aylarca ev ararlardı. Şimdiki gibi emlakçılar falan da yoktu. Her mahalleden eşe dosta haber bırakılır, sabahtan akşama kadar gezilip ev aranırdı. Ev sahipleri de; camlara kiralık yazmazlardı. Son derece seçiciydiler. Bekara, öğrenciye, çok çocukluya ev vermezlerdi. Kira parasından önce şartlar sunarlardı. Gürültü yok, misafir yok… gibi.

Eski, ahşap, her yeri dökülen evler bile boş kalmaz hatta yüksek kiralara verilirdi. Aynı durum dükkanlar için de geçerliydi. Mahalle aralarındaki dükkanlar bile çok pahalıydı. Atölyeler, tamirciler, mahalle bakkalları; yüksek kiralar ödeyerek buraları tutarlardı. Son yıllarda Ordu büyüdü. Merkezden çevreye doğru genişlemeye başladı. Toki’nin yaptığı konutlar, yüksek katlı çok daireli siteler, öğrenci yurtları çoğaldı. Her gün her mahallede yeni binalar yükseliyor. Konut ve dükkan sayısı arttı. İnsanlar merkezden uzaklaşmaya, daha modern, geniş ve lüks evler aramaya başladılar. Özellikle de; bahçeli, çocuklara oyun alanı, araç parkı olan yerleri tercih ediyorlar. Büyük marketlerin çoğalması, sanayi sitelerinin açılması da; mahalle aralarındaki küçük dükkanlara rağbeti bitirdi. Öncelikle kent merkezindeki evler dükkanlar boşalmaya başladı. Bunlar eski ve küçük olduklarından; kimse tutmak istemiyor. Kiraları sürekli düşüyor. Kent merkezi çevresinde yükselen konutlarda da çok sayıda kiralık ev var. Vatandaşlar yatırım amaçlı alıp, kiraya veriyorlar veya daha iyisini alıp; kredi taksitlerini kirayla ödüyorlar. Artık Ordu’nun her yerinde kiralık ev, dükkan yazıları asılı.

Mülk sahipleri şart koşmadan, ucuz kiralara razılar. Yeter ki tutulsun, en azından vergisi cepten gitmesin düşüncesindeler. Birkaç mahallenin dışında, Ordu’da kiralar çok düştü. O mahalleleri de büyük şehirlerle kıyasladığımızda; fiyatlar yüksek değil. Kent çevreye doğru büyümeye devam edecek. Üniversite büyüdükçe yeni yurtlar açılacak. Kentsel dönüşümle; eski binalar yıkılıp yerlerine çok katlı, modern binalar yapılacak. Sonuçta kiralar daha da düşecek, kiralık ev ve dükkanlar çoğalacak gibi görünüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.