KİVİ HASAT EDİLİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Gündem 03.11.2020 - 15:13, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2079+ kez okundu.
 

KİVİ HASAT EDİLİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kivi ilimiz için en önemli tarımsal ürün olan fındığın yanında üreticilerimize ilave gelir getirici ürünlerin başında gelmektedir. İlimiz kivi üretiminde ülkemizde ilk üçte yer almaktadır.

Kivi ilimiz için en önemli tarımsal ürün olan fındığın yanında üreticilerimize ilave gelir getirici ürünlerin başında gelmektedir. İlimiz kivi üretiminde ülkemizde ilk üçte yer almaktadır. İlimizde genel olarak kivi hasadı  Kasım ayının ikinci haftasında yapılmakta olup İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz yaklaşan kivi hasadı ile ilgili şu açıklamalarda bulunmuştur. " Ülkemizde aroma ve depodaki dayanıklılığı ile Coğrafi İşaret alıp marka haline gelen Ordu kivisinin pazar değerini korumak ve üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamak için kivinin tam olgunluğa geldiği zamanda hasat edilmesi gerekmektedir." dedi. Bu yıl yaklaşık 8.250 ton rekolte beklediğimizi belirten İl Müdürümüz; "Kivi meyvesinin olgunlaşması diğer meyvelerde olduğu gibi dış görünümünden belli olmaz ve doğal yollardan anlaşılmaz. Kivi meyvesinin hasat olumuna gelip gelmediği Refraktometre denilen cihazla meyve içerisindeki suda çözünen kuru madde miktarının ölçümü yapılarak anlaşılır. En uygun hasat zamanı için refraktometre ile yapılan ölçüm sonucunda meyve içerisindeki kuru madde (SÇKM) miktarının % 6,5 ile 7,0 arasında olması gerekmektedir. Suda çözünen kuru madde (SÇKM) miktarına üreticilerimiz ister kendileri bakabilir, Refraktometresi olmayan üreticilerimiz ise İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimizdeki Teknik Elamanlarımıza baktırabilirler. "Ordu Kivisi" marka değerinin korunması için erken hasattan kaçınmalıyız. İl Müdürümüz Kemal Yılmaz, kivinin hasadı sırasında dikkat edilecek hususlara da değinerek, şu ifadelere yer verdi: "Hasatta kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Hasat edilen kivi meyvesi çuvallara konulmamalı kasalara zedelenmeden istif edilmelidir. Standart olgunluğuna erişmiş kivi meyvelerinin tamamı bir seferde hasat edilmelidir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır. Meyveler hasat edildikten sonra bahçeden taşınma zamanına kadar gölgede bekletilmelidir. Meyve daldan koparıldıktan sonra üzerinde tarla sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık nedeni ile meyveler hızlı bir şekilde su kaybederler. Hasat sonrası meyveler, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır. Meyveler depolamadan önce boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak depoya konmalıdır."    
Kivi ilimiz için en önemli tarımsal ürün olan fındığın yanında üreticilerimize ilave gelir getirici ürünlerin başında gelmektedir. İlimiz kivi üretiminde ülkemizde ilk üçte yer almaktadır.

Kivi ilimiz için en önemli tarımsal ürün olan fındığın yanında üreticilerimize ilave gelir getirici ürünlerin başında gelmektedir. İlimiz kivi üretiminde ülkemizde ilk üçte yer almaktadır.
İlimizde genel olarak kivi hasadı  Kasım ayının ikinci haftasında yapılmakta olup İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz yaklaşan kivi hasadı ile ilgili şu açıklamalarda bulunmuştur. " Ülkemizde aroma ve depodaki dayanıklılığı ile Coğrafi İşaret alıp marka haline gelen Ordu kivisinin pazar değerini korumak ve üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamak için kivinin tam olgunluğa geldiği zamanda hasat edilmesi gerekmektedir." dedi.
Bu yıl yaklaşık 8.250 ton rekolte beklediğimizi belirten İl Müdürümüz; "Kivi meyvesinin olgunlaşması diğer meyvelerde olduğu gibi dış görünümünden belli olmaz ve doğal yollardan anlaşılmaz. Kivi meyvesinin hasat olumuna gelip gelmediği Refraktometre denilen cihazla meyve içerisindeki suda çözünen kuru madde miktarının ölçümü yapılarak anlaşılır. En uygun hasat zamanı için refraktometre ile yapılan ölçüm sonucunda meyve içerisindeki kuru madde (SÇKM) miktarının % 6,5 ile 7,0 arasında olması gerekmektedir. Suda çözünen kuru madde (SÇKM) miktarına üreticilerimiz ister kendileri bakabilir, Refraktometresi olmayan üreticilerimiz ise İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimizdeki Teknik Elamanlarımıza baktırabilirler. "Ordu Kivisi" marka değerinin korunması için erken hasattan kaçınmalıyız.
İl Müdürümüz Kemal Yılmaz, kivinin hasadı sırasında dikkat edilecek hususlara da değinerek, şu ifadelere yer verdi:
"Hasatta kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Hasat edilen kivi meyvesi çuvallara konulmamalı kasalara zedelenmeden istif edilmelidir. Standart olgunluğuna erişmiş kivi meyvelerinin tamamı bir seferde hasat edilmelidir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır. Meyveler hasat edildikten sonra bahçeden taşınma zamanına kadar gölgede bekletilmelidir. Meyve daldan koparıldıktan sonra üzerinde tarla sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık nedeni ile meyveler hızlı bir şekilde su kaybederler. Hasat sonrası meyveler, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır. Meyveler depolamadan önce boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak depoya konmalıdır."
 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.