KOAH’IN NEDENİ SİGARA

Sağlık 17.01.2020 - 09:54, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3977+ kez okundu.
 

KOAH’IN NEDENİ SİGARA

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgut Yayla, KOAH’ın en önemli nedeninin sigara bağımlılığı olduğunu belirterek, “Genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar” dedi.

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgut Yayla, kış aylarında KOAH hastalığı ve korunma şekliyle ilgili açıklamalarda bulundu.Havaların soğumasının hava kirliliği sorununu beraberinde getirdiğine dikkat çeken Uzman Dr. Turgut Yayla, bu durumun ağır bir solunum hastalığı olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) için de önemli bir tehdit oluşturduğunu söyledi. KOAH’ın uzun süredir bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Yayla, “Bu hastalığın en kötü yanı, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesidir. Hastalığın en önemli nedeni sigara bağımlılığıdır. Genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi konan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikâyetleri önemsemedikleri için teşhis konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olurlar. Sigara içmeyenlerin, özellikle de anne ve babası sigara içen çocukların dumana maruz kalmasıyla bu kişilerde ileri yaşlarda astım ve KOAH başta olmak üzere solunum sistemi hastalıkları daha çok görülür” diye konuştu. Öksürük, balgam, nefes darlığı belirtileri KOAH’ın belirtilerinin öksürük, balgam ve nefes darlığı olduğunu kaydeden Yayla, “KOAH tedavisinin temelini sigaranın terk edilmesi oluşturur. İlaçlar sadece nefes darlığını azaltmak için kullanılır. Hastaların nefes darlıklarını rahatlatmak amacıyla kullanılan çok sayıda ilaç vardır. Bunların bazıları solunum yoluyla kullanılır. İlaçların dozları çok düşüktür. Fakat ilaçlar direkt olarak solunum yollarına ulaştığı için etkileri çok kuvvetlidir. Etkili olabilmeleri için doğru teknikle kullanılmalıdır ve yan etkileri yok denilecek kadar azdır. Alışkanlık yapmazlar, dişlere ve akciğerlere herhangi bir zarar vermezler. Sigaranın bırakılması, tozlu, dumanlı ortamlarda bulunmamak ve düzenli ilaç tedavisidir” şeklinde konuştu. 
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgut Yayla, KOAH’ın en önemli nedeninin sigara bağımlılığı olduğunu belirterek, “Genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar” dedi.

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgut Yayla, kış aylarında KOAH hastalığı ve korunma şekliyle ilgili açıklamalarda bulundu.Havaların soğumasının hava kirliliği sorununu beraberinde getirdiğine dikkat çeken Uzman Dr. Turgut Yayla, bu durumun ağır bir solunum hastalığı olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) için de önemli bir tehdit oluşturduğunu söyledi. KOAH’ın uzun süredir bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Yayla, “Bu hastalığın en kötü yanı, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesidir. Hastalığın en önemli nedeni sigara bağımlılığıdır. Genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi konan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikâyetleri önemsemedikleri için teşhis konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olurlar. Sigara içmeyenlerin, özellikle de anne ve babası sigara içen çocukların dumana maruz kalmasıyla bu kişilerde ileri yaşlarda astım ve KOAH başta olmak üzere solunum sistemi hastalıkları daha çok görülür” diye konuştu.

Öksürük, balgam, nefes darlığı belirtileri

KOAH’ın belirtilerinin öksürük, balgam ve nefes darlığı olduğunu kaydeden Yayla, “KOAH tedavisinin temelini sigaranın terk edilmesi oluşturur. İlaçlar sadece nefes darlığını azaltmak için kullanılır. Hastaların nefes darlıklarını rahatlatmak amacıyla kullanılan çok sayıda ilaç vardır. Bunların bazıları solunum yoluyla kullanılır. İlaçların dozları çok düşüktür. Fakat ilaçlar direkt olarak solunum yollarına ulaştığı için etkileri çok kuvvetlidir. Etkili olabilmeleri için doğru teknikle kullanılmalıdır ve yan etkileri yok denilecek kadar azdır. Alışkanlık yapmazlar, dişlere ve akciğerlere herhangi bir zarar vermezler. Sigaranın bırakılması, tozlu, dumanlı ortamlarda bulunmamak ve düzenli ilaç tedavisidir” şeklinde konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.