KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Gündem 31.07.2018 - 15:37, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3364+ kez okundu.
 

KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerine açıklama yapıldı.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerine açıklama yapıldı.  Yapılan açıklamam ise şu şekilde; İlimizde yaklaşan kurban bayramında kurbanlık olarak kesilecek hayvan sayılarımız yeterli miktarda olup vatandaşlarımız bu konuda sıkıntı yaşamayacaktır. 2018 yılı için kurban olarak kesilebilecek 13 bin 468 adet büyükbaş hayvan ve 17 bin 288 adet küçükbaş hayvan mevcuttur. 2017 yılında ise ilimizde Kurban Bayramında toplam 11 bin 698 adet büyükbaş hayvan, 7 bin 621 adet küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesilmiştir. Sayılardan da anlaşılacağı üzere kurban olarak kesilebilecek hayvan sayımız yeterli miktardadır. Yaklaşan kurban bayramı nedeniyle ilimiz ve ülkemizde yoğun bir hayvan hareketleri yaşanmaktadır. Kurban döneminde yoğunlaşan hayvan hareketlerinin kontrolü amacıyla; sığır, manda gibi büyükbaş hayvan satın alacakların, alacakları hayvanların kulak küpesi ve pasaportu olup olmadığını,  koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacakların ise alacakları hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. Başka ilden sevk edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ise “Veteriner Sağlık Raporu” olup olmadığını kontrol etmeleri bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir. Bunun yanında kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları kesim tarihlerinden itibaren yedi gün içinde en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize teslim edilmelidir. Bakanlığımız vatandaşlarımızın kurban olarak alacakları hayvan hakkında çabuk ve kolay bilgi edinebilmesi için de çalışmalar yapmaktadır. Vatandaşlarımız tarafından kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Bakanlığımızca https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile “HaySag” isimli mobil uygulama hazırlanarak kullanıma açılmıştır. Söz konusu mobil uygulama cep telefonuna yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkod okutularak ya da hayvanın küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilmektedir. Bakanlığımızın önem verdiği diğer bir konuda sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvanların kurban olarak kesilmesini önlemektir. Bu doğrultuda dişi hayvan varlığının arttırılması amacıyla 2018 yılı için gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesimleri yasaklanmıştır. Damızlık değeri olan dişi hayvanlar kurban satış alanlarına alınmayacak ve kurban olarak kesilmelerine izin verilmeyecektir.  
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerine açıklama yapıldı.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerine açıklama yapıldı. 

Yapılan açıklamam ise şu şekilde;

İlimizde yaklaşan kurban bayramında kurbanlık olarak kesilecek hayvan sayılarımız yeterli miktarda olup vatandaşlarımız bu konuda sıkıntı yaşamayacaktır. 2018 yılı için kurban olarak kesilebilecek 13 bin 468 adet büyükbaş hayvan ve 17 bin 288 adet küçükbaş hayvan mevcuttur. 2017 yılında ise ilimizde Kurban Bayramında toplam 11 bin 698 adet büyükbaş hayvan, 7 bin 621 adet küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesilmiştir. Sayılardan da anlaşılacağı üzere kurban olarak kesilebilecek hayvan sayımız yeterli miktardadır.

Yaklaşan kurban bayramı nedeniyle ilimiz ve ülkemizde yoğun bir hayvan hareketleri yaşanmaktadır. Kurban döneminde yoğunlaşan hayvan hareketlerinin kontrolü amacıyla; sığır, manda gibi büyükbaş hayvan satın alacakların, alacakları hayvanların kulak küpesi ve pasaportu olup olmadığını,  koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacakların ise alacakları hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. Başka ilden sevk edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ise “Veteriner Sağlık Raporu” olup olmadığını kontrol etmeleri bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir. Bunun yanında kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları kesim tarihlerinden itibaren yedi gün içinde en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize teslim edilmelidir.

Bakanlığımız vatandaşlarımızın kurban olarak alacakları hayvan hakkında çabuk ve kolay bilgi edinebilmesi için de çalışmalar yapmaktadır. Vatandaşlarımız tarafından kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Bakanlığımızca https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile “HaySag” isimli mobil uygulama hazırlanarak kullanıma açılmıştır. Söz konusu mobil uygulama cep telefonuna yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkod okutularak ya da hayvanın küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilmektedir. Bakanlığımızın önem verdiği diğer bir konuda sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvanların kurban olarak kesilmesini önlemektir. Bu doğrultuda dişi hayvan varlığının arttırılması amacıyla 2018 yılı için gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesimleri yasaklanmıştır. Damızlık değeri olan dişi hayvanlar kurban satış alanlarına alınmayacak ve kurban olarak kesilmelerine izin verilmeyecektir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.