KURULDA KAZILAR YENiDEN BAŞLIYOR

Gündem 17.08.2020 - 23:20, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3339+ kez okundu.
 

KURULDA KAZILAR YENiDEN BAŞLIYOR

Mülkiyeti Ordu Büyükşehir Belediyesine ait olan ve Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma unvanına sahip Kurul Kalesi’nde kazılar yeniden başlıyor.

Mülkiyeti Ordu Büyükşehir Belediyesine ait olan ve Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma unvanına sahip Kurul Kalesi’nde kazılar yeniden başlıyor. Ordu Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle sürdürülen kazılarda Türkiye’de tahtında oturan ilk “Ana Tanrıça Kybele” heykelinin bulunduğu Kurul Kalesi’nde kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek. 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’ndeki kazı çalışmaları, Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 5’i arkeolog olmak üzere 18 kişilik ekip tarafından sürdürülecek. BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ DEVAM EDİYOR Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen kazılarda ortaya çıkarılan arkeolojik veriler, bölgenin önemli bir çekim merkezi haline gelmesini sağladı. 2 bin 300 yıllık tarihin gün yüzüne çıkarılması için sürdürülen kazı çalışmalarında önemli eserler ortaya çıkarıldı. TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR Yapılan kazılarda en önemli tarihi eser olarak tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda 2 bin 100 yıllık “Ana Tanrıça Kybele” heykeli ile “Bereket Tanrıları Dionyss ve Pan” heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan “Riton” bulundu. 1'inci derece arkeolojik sit alanı olan kaledeki çalışmalarda şu ana kadar yaklaşık 2 bin parça tarihi eser ile 300 basamaklı dehliz merdiven, milattan önceki dönemlere ait pişmiş topraktan çatı kiremitler, duvar örgüsü seramik parçaları bulundu. KAZILARDA 10’UNCU YIL Ordu merkezine 13 kilometre mesafedeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan sivri bir kaya üzerine kurulmuş Kurul Kalesi kazılarında 10. seneye girildi. Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında Kurul Kalesi’nde kazılar bu yıl 4,5 ay sürecek. Her yıl ortaya çıkarılan eserlerle dikkatleri üzerine çeken Kurul Kalesi’nde bu yıl hangi eserlere ulaşılacağı merak uyandırıyor.
Mülkiyeti Ordu Büyükşehir Belediyesine ait olan ve Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma unvanına sahip Kurul Kalesi’nde kazılar yeniden başlıyor.

Mülkiyeti Ordu Büyükşehir Belediyesine ait olan ve Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma unvanına sahip Kurul Kalesi’nde kazılar yeniden başlıyor.
Ordu Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle sürdürülen kazılarda Türkiye’de tahtında oturan ilk “Ana Tanrıça Kybele” heykelinin bulunduğu Kurul Kalesi’nde kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek.
2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’ndeki kazı çalışmaları, Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 5’i arkeolog olmak üzere 18 kişilik ekip tarafından sürdürülecek.
BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ DEVAM EDİYOR
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen kazılarda ortaya çıkarılan arkeolojik veriler, bölgenin önemli bir çekim merkezi haline gelmesini sağladı. 2 bin 300 yıllık tarihin gün yüzüne çıkarılması için sürdürülen kazı çalışmalarında önemli eserler ortaya çıkarıldı.
TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Yapılan kazılarda en önemli tarihi eser olarak tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda 2 bin 100 yıllık “Ana Tanrıça Kybele” heykeli ile “Bereket Tanrıları Dionyss ve Pan” heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan “Riton” bulundu. 1'inci derece arkeolojik sit alanı olan kaledeki çalışmalarda şu ana kadar yaklaşık 2 bin parça tarihi eser ile 300 basamaklı dehliz merdiven, milattan önceki dönemlere ait pişmiş topraktan çatı kiremitler, duvar örgüsü seramik parçaları bulundu.
KAZILARDA 10’UNCU YIL
Ordu merkezine 13 kilometre mesafedeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan sivri bir kaya üzerine kurulmuş Kurul Kalesi kazılarında 10. seneye girildi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında Kurul Kalesi’nde kazılar bu yıl 4,5 ay sürecek. Her yıl ortaya çıkarılan eserlerle dikkatleri üzerine çeken Kurul Kalesi’nde bu yıl hangi eserlere ulaşılacağı merak uyandırıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.