ODÜ Kütüphanelerinde Kataloglama İşlemi, Akkuş MYO Öğrencileriyle Hız Kazandı

Eğitim 29.01.2015 - 20:07, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3502+ kez okundu.
 

ODÜ Kütüphanelerinde Kataloglama İşlemi, Akkuş MYO Öğrencileriyle Hız Kazandı

ORdu Üniversitsi Cumhuriyet Yerleşkesindeki Fen Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi ve Ordu merkezde bulunan Üniversitemize ait İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi'nde aralarında birçok bağış kitabın da bulunduğu basılı yayınların kataloglama işlemleri öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyor.

Akkuş Meslek Yüksekokulu Bilgi Yönetimi Programından toplamda 30 öğrencinin, Öğretim Görevlisi Yazbahar ÇETİN danışmanlığında yürüttüğü çalışmada öğrenciler, kütüphanelerde var olan ama sisteme girilmemiş tüm kitapların sisteme kayıtlanmasını ve sistemde kayıtlı olan hatalı verilerin düzenlenmesini sağlayarak ardından basılı yayınları raflara yerleştiriyorlar. Akkuş MYO Bilgi Yönetimi öğrencileri için staj yerine geçecek olan bu uygulama ile teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı bulan öğrenciler; danışman hocaların yardımlarıyla hızlı ve güvenilir sistem kayıtları oluşturarak kullanıcıların daha rahat ulaşabilecekleri bir veri tabanı oluşturuyorlar. Eser adı, yazar adı, sayfa sayısı, yayın bilgileri, baskı sayısı gibi birçok fiziksel niteliklerin girildiği kataloglama işleminde öğrenciler; etiketleme, barkodlama, alan dışı eserlerin ilgili alanlara gönderilmesi, çok sayıda bulunan aynı eserlerin kullanım istatistiğine göre sistemden düşülmesi, eski kayıtların olması gereken şekle dönüştürülerek uluslararası orijinal formata çevrilmesi ve özel koleksiyonun kayıtlanması gibi işlemleri  hızlı bir şekilde gerçekleştiriyorlar. Kitaplara ait bilgilerin uluslararası formatlarda sisteme girildiği kataloglama sisteminde, kullanıcılara kütüphanelerin sahip oldukları kaynakları göstermek ve bu kaynakların raftaki yerlerini belirtmek amacıyla iki haftada 20 bin kitabın kataloglamasını yapan öğrenciler, yaklaşık 2 hafta daha çalışarak tüm kitapların kataloglamasını gerçekleştirecekler.
ORdu Üniversitsi Cumhuriyet Yerleşkesindeki Fen Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi ve Ordu merkezde bulunan Üniversitemize ait İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi'nde aralarında birçok bağış kitabın da bulunduğu basılı yayınların kataloglama işlemleri öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyor.

Akkuş Meslek Yüksekokulu Bilgi Yönetimi Programından toplamda 30 öğrencinin, Öğretim Görevlisi Yazbahar ÇETİN danışmanlığında yürüttüğü çalışmada öğrenciler, kütüphanelerde var olan ama sisteme girilmemiş tüm kitapların sisteme kayıtlanmasını ve sistemde kayıtlı olan hatalı verilerin düzenlenmesini sağlayarak ardından basılı yayınları raflara yerleştiriyorlar.

Akkuş MYO Bilgi Yönetimi öğrencileri için staj yerine geçecek olan bu uygulama ile teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı bulan öğrenciler; danışman hocaların yardımlarıyla hızlı ve güvenilir sistem kayıtları oluşturarak kullanıcıların daha rahat ulaşabilecekleri bir veri tabanı oluşturuyorlar. Eser adı, yazar adı, sayfa sayısı, yayın bilgileri, baskı sayısı gibi birçok fiziksel niteliklerin girildiği kataloglama işleminde öğrenciler; etiketleme, barkodlama, alan dışı eserlerin ilgili alanlara gönderilmesi, çok sayıda bulunan aynı eserlerin kullanım istatistiğine göre sistemden düşülmesi, eski kayıtların olması gereken şekle dönüştürülerek uluslararası orijinal formata çevrilmesi ve özel koleksiyonun kayıtlanması gibi işlemleri  hızlı bir şekilde gerçekleştiriyorlar.

Kitaplara ait bilgilerin uluslararası formatlarda sisteme girildiği kataloglama sisteminde, kullanıcılara kütüphanelerin sahip oldukları kaynakları göstermek ve bu kaynakların raftaki yerlerini belirtmek amacıyla iki haftada 20 bin kitabın kataloglamasını yapan öğrenciler, yaklaşık 2 hafta daha çalışarak tüm kitapların kataloglamasını gerçekleştirecekler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.