ORDGAN VE KAN BAĞIŞINDA FARKINDALIK

Yaşam 13.11.2015 - 22:43, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2512+ kez okundu.
 

ORDGAN VE KAN BAĞIŞINDA FARKINDALIK

Tıp Fakültesi Türk Tıp Öğrencileri Birliği tarafından düzenlenen ‘Organ ve Kan Bağışında Farkındalık’ konulu konferans Tıp Fakültesi Morfoloji Binası'nda gerçekleştirildi.

               Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpay HAKTANIRile öğrencilerin yoğun olarak katıldığı konferansta Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru ÇANAKÇI ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kenan ŞAHİN organ naklinin önemi ve organ nakli konusunda bilinmesi gereken hususları tıbbi ve islami yönden ele aldılar. Organ bağışı konusunda Türkiye’de ki eksikliklerimizi belirterek istatistiki bilgiler sunan Yrd. Doç. Dr. Ebru ÇANAKÇI; "ABD’de beyin ölümü gerçekleşen hastaların yüzde 35'i, Avrupa’daki hastaların yüzde 40'ı organ bağışı yapmasına rağmen Türkiye’de ise organ bağışı yapan hastaların oranı sadece yüzde 3,5 seviyesindedir. Halkımızın organ bağışına ilgi göstermemesinin nedeni bilgilendirmenin yeterince yapılmamasıdır. Teklif edildiğinde halk organ bağışı konusunda duyarlılık göstererek organ bağışı yapabiliyor" ifadelerini kullandı. 2016 yılında organ nakli bekleyen hastaların sayısının yaklaşık 103 bin kişi olacağını belirten Yrd. Doç. Dr. ÇANAKÇI, insanlarımızın organ nakli konusunda duyarlı olması gerektiğini, organlarını bağışlamak isteyenlerin de kamu ve özel hastanelere başvurarak organ bağışında bulunabileceklerini söyledi. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kenan ŞAHİN ise yaptığı konuşmada, Diyanet İşleri Başkanlığı 1980 yılında verdiği bir fetva ile organ naklinin caiz olduğunu, Arap ülkelerinde 3 enstitünün yaklaşık 20 yıl önce hazırladıkları raporlarda dini açıdan organ naklinin hiç bir sakıncası olmadığının bildirildiğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: "Öncelikle nakilin zorunlu olduğu, yani hastanın hayatını veya hayatî bir uzvunu kurtarmak için, bundan başka tedavi yöntemi olmadığının, mesleğinde uzman ve dürüstlüğüne güvenilen bir tabip tarafından tespit edilmesi ve hastalığın organ nakli ile tedavi edilebileceğine doktorun kesin kararının bulunması gereklidir. Organ veya dokusu alınan kişinin, bu işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması, nakil için organ veren kişinin hayatta iken aksine bir beyanı yok ise ve yakınlarının da rızası sağlanmışsa, alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması, tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu organ veya doku nakline razı olması  gerekir." dedi. Konferans, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpay HAKTANIR'ın Yrd. Doç. Dr. Ebru ÇANAKÇI'ya Türk Tıp Öğrenci Birliği Ordu Temsilciliği Başkanı Esra YAZGAN'ın da Doç. Dr. Mehmet Kenan ŞAHİN'e plaket takdim etmesinin ardından son buldu. 
Tıp Fakültesi Türk Tıp Öğrencileri Birliği tarafından düzenlenen ‘Organ ve Kan Bağışında Farkındalık’ konulu konferans Tıp Fakültesi Morfoloji Binası'nda gerçekleştirildi.

       

       Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpay HAKTANIRile öğrencilerin yoğun olarak katıldığı konferansta Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru ÇANAKÇI ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kenan ŞAHİN organ naklinin önemi ve organ nakli konusunda bilinmesi gereken hususları tıbbi ve islami yönden ele aldılar.

Organ bağışı konusunda Türkiye’de ki eksikliklerimizi belirterek istatistiki bilgiler sunan Yrd. Doç. Dr. Ebru ÇANAKÇI; "ABD’de beyin ölümü gerçekleşen hastaların yüzde 35'i, Avrupa’daki hastaların yüzde 40'ı organ bağışı yapmasına rağmen Türkiye’de ise organ bağışı yapan hastaların oranı sadece yüzde 3,5 seviyesindedir. Halkımızın organ bağışına ilgi göstermemesinin nedeni bilgilendirmenin yeterince yapılmamasıdır. Teklif edildiğinde halk organ bağışı konusunda duyarlılık göstererek organ bağışı yapabiliyor" ifadelerini kullandı. 2016 yılında organ nakli bekleyen hastaların sayısının yaklaşık 103 bin kişi olacağını belirten Yrd. Doç. Dr. ÇANAKÇI, insanlarımızın organ nakli konusunda duyarlı olması gerektiğini, organlarını bağışlamak isteyenlerin de kamu ve özel hastanelere başvurarak organ bağışında bulunabileceklerini söyledi.

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kenan ŞAHİN ise yaptığı konuşmada, Diyanet İşleri Başkanlığı 1980 yılında verdiği bir fetva ile organ naklinin caiz olduğunu, Arap ülkelerinde 3 enstitünün yaklaşık 20 yıl önce hazırladıkları raporlarda dini açıdan organ naklinin hiç bir sakıncası olmadığının bildirildiğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: "Öncelikle nakilin zorunlu olduğu, yani hastanın hayatını veya hayatî bir uzvunu kurtarmak için, bundan başka tedavi yöntemi olmadığının, mesleğinde uzman ve dürüstlüğüne güvenilen bir tabip tarafından tespit edilmesi ve hastalığın organ nakli ile tedavi edilebileceğine doktorun kesin kararının bulunması gereklidir. Organ veya dokusu alınan kişinin, bu işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması, nakil için organ veren kişinin hayatta iken aksine bir beyanı yok ise ve yakınlarının da rızası sağlanmışsa, alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması, tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu organ veya doku nakline razı olması  gerekir." dedi.

Konferans, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpay HAKTANIR'ın Yrd. Doç. Dr. Ebru ÇANAKÇI'ya Türk Tıp Öğrenci Birliği Ordu Temsilciliği Başkanı Esra YAZGAN'ın da Doç. Dr. Mehmet Kenan ŞAHİN'e plaket takdim etmesinin ardından son buldu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.