“ORTAK AKILLA FINDIK POLİTİKASI HAZIRLANMALI”

Siyaset 12.01.2021 - 01:51, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3725+ kez okundu.
 

“ORTAK AKILLA FINDIK POLİTİKASI HAZIRLANMALI”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden biri olan fındık ihracatının, 2020 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 12,1 azaldığını bildirdi. “Fındıkta büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız” diyen Torun, ortak akılla fındık politikası hazırlanması gerektiğini ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden biri olan fındık ihracatının, 2020 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 12,1 azaldığını bildirdi. “Fındıkta büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız” diyen Torun, ortak akılla fındık politikası hazırlanması gerektiğini ifade etti. Torun, “Üreticimizi yabancı firmaların tekeline mahkûm eden siyasi iktidar, artık yerli çiftçimizin feryadını duymalı, üreticilerin haklı taleplerini yerine getirmelidir” dedi. Torun, fındık üretimi ve ihracatında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği yazılı açıklamasında, şu ifadeleri kullandı: “Büyük tehlike ile karşı karşıyayız” “Ordu ilimiz başta olmak üzere, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık üretiminde, büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 75’ini karşılayan ülkemizin, en önemli ihraç kalemlerinden biri olan fındık ihracatındaki gerileme, artık resmi rakamlara bile yansıyor. “İhracat yüzde 12,1 düştü” Bu kapsamda, 2019 yılında 319 bin 772 ton olan fındık ihracatımız, 2020 yılında yüzde 12,1 gerileyerek, 280 bin 924 tona düştü. Buna bağlı olarak da ülkemizin döviz gelirlerinde ciddi bir azalma meydana geldi. Fındıkta ihracat dönemi olan 2020’nin Eylül-Aralık aylarındaki yurt dışı satışımız ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36,4 oranında azaldı. Bu dönemdeki döviz geliri de yine 2019 yılına göre, yüzde 32,7 oranında geriledi. Üzülerek söylemek isterim ki maalesef fındık üretiminde acı bir süreci yaşıyoruz. “Ortak akılla politika hazırlanmalı” Fındıktaki bu olumsuz durumu değiştirecek, üreticimizin yüzünü güldürecek olanlar, ülkeyi yöneten iktidar sahipleridir. Üretim maliyetleri altında ezilen üreticilerimize destek verilmeli, fındıktaki kötü gidişin durdurulması için ortak akılla politikalar hazırlanmalıdır. Üreticimizi yabancı firmaların tekeline mahkûm eden bu iktidar, artık yerli çiftçimizin feryadını duymalı, üreticilerin haklı taleplerini yerine getirmelidir. Bu kapsamda, fındık taban fiyatları beklentiler doğrultusunda artırılmalı, çiftçimiz yabancı şirketlerin baskısından kurtarılmalı, üretimin artırılması için çiftçimiz desteklenmelidir. “CHP olarak söz veriyoruz” Pandemi sürecinde bir yandan canıyla boğuşan bir yandan da geçim derdine düşen üreticimiz, arkasında devletinin olduğunu hissederse ancak o zaman bu sıkıntılı süreci atlatabilir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak söz veriyoruz: Halkımızın desteğiyle iktidara geldiğimizde, yabancı firmalara değil, yerli üreticimize destek olacak, fındık üretimini ve alım fiyatlarını artırarak tekelci firmaların değil, çiftçimizin kazanması için durmadan dinlenmeden çalışacağız.”    
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden biri olan fındık ihracatının, 2020 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 12,1 azaldığını bildirdi. “Fındıkta büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız” diyen Torun, ortak akılla fındık politikası hazırlanması gerektiğini ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden biri olan fındık ihracatının, 2020 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 12,1 azaldığını bildirdi. “Fındıkta büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız” diyen Torun, ortak akılla fındık politikası hazırlanması gerektiğini ifade etti. Torun, “Üreticimizi yabancı firmaların tekeline mahkûm eden siyasi iktidar, artık yerli çiftçimizin feryadını duymalı, üreticilerin haklı taleplerini yerine getirmelidir” dedi.

Torun, fındık üretimi ve ihracatında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği yazılı açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

“Büyük tehlike ile karşı karşıyayız”

“Ordu ilimiz başta olmak üzere, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık üretiminde, büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 75’ini karşılayan ülkemizin, en önemli ihraç kalemlerinden biri olan fındık ihracatındaki gerileme, artık resmi rakamlara bile yansıyor.

“İhracat yüzde 12,1 düştü”

Bu kapsamda, 2019 yılında 319 bin 772 ton olan fındık ihracatımız, 2020 yılında yüzde 12,1 gerileyerek, 280 bin 924 tona düştü. Buna bağlı olarak da ülkemizin döviz gelirlerinde ciddi bir azalma meydana geldi. Fındıkta ihracat dönemi olan 2020’nin Eylül-Aralık aylarındaki yurt dışı satışımız ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36,4 oranında azaldı. Bu dönemdeki döviz geliri de yine 2019 yılına göre, yüzde 32,7 oranında geriledi. Üzülerek söylemek isterim ki maalesef fındık üretiminde acı bir süreci yaşıyoruz.

“Ortak akılla politika hazırlanmalı”

Fındıktaki bu olumsuz durumu değiştirecek, üreticimizin yüzünü güldürecek olanlar, ülkeyi yöneten iktidar sahipleridir. Üretim maliyetleri altında ezilen üreticilerimize destek verilmeli, fındıktaki kötü gidişin durdurulması için ortak akılla politikalar hazırlanmalıdır. Üreticimizi yabancı firmaların tekeline mahkûm eden bu iktidar, artık yerli çiftçimizin feryadını duymalı, üreticilerin haklı taleplerini yerine getirmelidir. Bu kapsamda, fındık taban fiyatları beklentiler doğrultusunda artırılmalı, çiftçimiz yabancı şirketlerin baskısından kurtarılmalı, üretimin artırılması için çiftçimiz desteklenmelidir.

“CHP olarak söz veriyoruz”

Pandemi sürecinde bir yandan canıyla boğuşan bir yandan da geçim derdine düşen üreticimiz, arkasında devletinin olduğunu hissederse ancak o zaman bu sıkıntılı süreci atlatabilir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak söz veriyoruz: Halkımızın desteğiyle iktidara geldiğimizde, yabancı firmalara değil, yerli üreticimize destek olacak, fındık üretimini ve alım fiyatlarını artırarak tekelci firmaların değil, çiftçimizin kazanması için durmadan dinlenmeden çalışacağız.”

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.