SEYİT TORUN FINDIK İÇİN MAHKEMEYE GİDİYOR

Ekonomi 19.12.2016 - 19:18, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2905+ kez okundu.
 

SEYİT TORUN FINDIK İÇİN MAHKEMEYE GİDİYOR

Bir türlü yükselmeyen fındık için Rekabet Kurumu ve Tarım Bakanlığına dava açacaklarını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “bizimle alay ediyorlar.”dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, düşen fındık fiyatlarına ilişkin ise her türlü mücadeleyi verdiklerini ancak verdikleri mücadeleye rağmen üreticilerin kandırıldıklarını ve aldatıldığını ileri sürdü. Rekabet Kurumu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına dava açacaklarını belirten Torun, "Çünkü üreticinin alın terini sömürüyorlar ve görevlerini yapmıyorlar. Biz Rekabet Kurumuna başvurduk ancak kurum bizim dışımızdaki olayları söylüyor. Başka olaylarını anlatıyor. Fındığın içinde haksız rekabet olduğunu değil, başka tanımlamalar yapılıyor. Kısacası bizimle alay ediyorlar. Aynı şekilde Tarım Bakanlığına gidip üreticinin mağdur olduğunu, üreticinin alın terinin karşılığını alamadıklarını söylüyoruz. Tarım Bakanlığına serbest piyasa koşullarının işlemediğini anlatıyoruz. Onlar da zaten gülüp geçiyor." ifadesini kullandı. Fındıkla ilgili çeşitli iddiaların ortaya atılıp üretici üzerinde psikolojik baskı kurulduğunu iddia eden Torun, "Daha fazla fındık üretmek zorunda olduğumuz doğru, fındık çeşidimizi ıslah etmek zorundayız, dönüm başına verimimizi artırmak durumundayız. Bunları kabul ediyoruz ama şu anki yaşadığımız temel sorun bunlarla alakalı değil. Benim üreticim şu anda piyasada rekolte düşük olmasına rağmen ürününü değeriyle satamıyor. Peki yarın rekolte yüksek olduğunda ne yapacağız? Şu anda rekolte az, fiyat yükselmiyor. Yarın rekolte çok olacak, fiyat düşecek. Peki benim üreticimi kim koruyacak ve bu üretici nasıl kazanacak? Benim üreticimin alın terinin karşılığını kim verecek? Burada mutlaka ve mutlaka bakanlığın piyasaya müdahale etmesi şart. Üreticiyi koruyacak ve üreticinin rekabet gücünü artıracak bir mekanizmanın oluşturulması lazım. Üreticinin artık kaderine terk edilmemesi lazım."
Bir türlü yükselmeyen fındık için Rekabet Kurumu ve Tarım Bakanlığına dava açacaklarını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “bizimle alay ediyorlar.”dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, düşen fındık fiyatlarına ilişkin ise her türlü mücadeleyi verdiklerini ancak verdikleri mücadeleye rağmen üreticilerin kandırıldıklarını ve aldatıldığını ileri sürdü.

Rekabet Kurumu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına dava açacaklarını belirten Torun, "Çünkü üreticinin alın terini sömürüyorlar ve görevlerini yapmıyorlar. Biz Rekabet Kurumuna başvurduk ancak kurum bizim dışımızdaki olayları söylüyor. Başka olaylarını anlatıyor. Fındığın içinde haksız rekabet olduğunu değil, başka tanımlamalar yapılıyor. Kısacası bizimle alay ediyorlar. Aynı şekilde Tarım Bakanlığına gidip üreticinin mağdur olduğunu, üreticinin alın terinin karşılığını alamadıklarını söylüyoruz. Tarım Bakanlığına serbest piyasa koşullarının işlemediğini anlatıyoruz. Onlar da zaten gülüp geçiyor." ifadesini kullandı.

Fındıkla ilgili çeşitli iddiaların ortaya atılıp üretici üzerinde psikolojik baskı kurulduğunu iddia eden Torun, "Daha fazla fındık üretmek zorunda olduğumuz doğru, fındık çeşidimizi ıslah etmek zorundayız, dönüm başına verimimizi artırmak durumundayız. Bunları kabul ediyoruz ama şu anki yaşadığımız temel sorun bunlarla alakalı değil. Benim üreticim şu anda piyasada rekolte düşük olmasına rağmen ürününü değeriyle satamıyor. Peki yarın rekolte yüksek olduğunda ne yapacağız? Şu anda rekolte az, fiyat yükselmiyor. Yarın rekolte çok olacak, fiyat düşecek. Peki benim üreticimi kim koruyacak ve bu üretici nasıl kazanacak? Benim üreticimin alın terinin karşılığını kim verecek? Burada mutlaka ve mutlaka bakanlığın piyasaya müdahale etmesi şart. Üreticiyi koruyacak ve üreticinin rekabet gücünü artıracak bir mekanizmanın oluşturulması lazım. Üreticinin artık kaderine terk edilmemesi lazım."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.