TARİHİ TÜRBENİN RESTORASYONU SÜRÜYOR

Gündem 28.11.2020 - 00:21, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2605+ kez okundu.
 

TARİHİ TÜRBENİN RESTORASYONU SÜRÜYOR

Ordu Büyükşehir Belediyesi Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi’nde bulunan Buharalı Şeyh Şakir Efendi Türbesi’nde restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi’nde bulunan Buharalı Şeyh Şakir Efendi Türbesi’nde restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Aslen Buharalı olan ve memleketinden göç ederek önce Kırım’a ardından Ordu’ya gelerek yerleştiği bilinen, aynı zamanda Trabzon Valisi Haznedarzade Osman Paşa’nın inşa ettirdiği Osman Paşa Medresesi’nde yıllarca müderrislik ve Kadiri Tekkesi Şeyhliği yaptıktan sonra 1878 yılında vefat eden Şeyh Şakir Efendi’nin türbesi restore ediliyor. Yüzde 80’i tamamlanan çalışmalar kapsamında Şeyh Şakir Efendi’nin yanı sıra müritlerine ait 6 adet mezarın daha bulunduğu türbe, manevi havayı bozmayacak şekilde restore ediliyor. YÜZDE 80’İ TAMAMLANDI Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatlarıyla başlanan çalışmalarda sona yaklaşıldığını söyleyen Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı İlhan Yılmaz, yüzde 80’i tamamlanan restorasyon kapsamında zeminde traverten, duvarlarda ve mezar taşlarında Ünye taşı kaplama kullanılarak doğal taş imalatının tamamlandığını söyledi. Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Türbe içerisinde ziyaretçilerin kullanabilmesi için çeşme imalatına ve mezar taşlarının özgün kotlarına çıkarılması için çalışmalar devam ederken, mezar taşlarının hassas bir şekilde temizliği de sürdürülüyor. Kalan işler kapsamında da yatır içinde bulunan alanda ve mezarlarda çiçeklendirme ve çim uygulaması yapılacak. Mezar alanına gelen ziyaretçilerin, kabir sahipleri ve mezar taşları üzerlerindeki kitabe çevirileri hakkında bilgi almaları için alan içerisine ışıklı cam bilgilendirme panosu yerleştirilecek. Alanın gece ışıklandırılması için ferforje aplik ve aydınlatma direkleri yapılacak. Yine gelen ziyaretçiler için taş ayaklar üzerine oturtulmuş ahşap bir bank yapılacak. Yatırın giriş kısmına da Selçuklulara ait sekizgen şeklinde zencerek motifi eklenen kapı yapılarak çalışmalar tamamlanacak”  
Ordu Büyükşehir Belediyesi Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi’nde bulunan Buharalı Şeyh Şakir Efendi Türbesi’nde restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi’nde bulunan Buharalı Şeyh Şakir Efendi Türbesi’nde restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Aslen Buharalı olan ve memleketinden göç ederek önce Kırım’a ardından Ordu’ya gelerek yerleştiği bilinen, aynı zamanda Trabzon Valisi Haznedarzade Osman Paşa’nın inşa ettirdiği Osman Paşa Medresesi’nde yıllarca müderrislik ve Kadiri Tekkesi Şeyhliği yaptıktan sonra 1878 yılında vefat eden Şeyh Şakir Efendi’nin türbesi restore ediliyor.

Yüzde 80’i tamamlanan çalışmalar kapsamında Şeyh Şakir Efendi’nin yanı sıra müritlerine ait 6 adet mezarın daha bulunduğu türbe, manevi havayı bozmayacak şekilde restore ediliyor.

YÜZDE 80’İ TAMAMLANDI

Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatlarıyla başlanan çalışmalarda sona yaklaşıldığını söyleyen Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı İlhan Yılmaz, yüzde 80’i tamamlanan restorasyon kapsamında zeminde traverten, duvarlarda ve mezar taşlarında Ünye taşı kaplama kullanılarak doğal taş imalatının tamamlandığını söyledi.

Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Türbe içerisinde ziyaretçilerin kullanabilmesi için çeşme imalatına ve mezar taşlarının özgün kotlarına çıkarılması için çalışmalar devam ederken, mezar taşlarının hassas bir şekilde temizliği de sürdürülüyor. Kalan işler kapsamında da yatır içinde bulunan alanda ve mezarlarda çiçeklendirme ve çim uygulaması yapılacak. Mezar alanına gelen ziyaretçilerin, kabir sahipleri ve mezar taşları üzerlerindeki kitabe çevirileri hakkında bilgi almaları için alan içerisine ışıklı cam bilgilendirme panosu yerleştirilecek. Alanın gece ışıklandırılması için ferforje aplik ve aydınlatma direkleri yapılacak. Yine gelen ziyaretçiler için taş ayaklar üzerine oturtulmuş ahşap bir bank yapılacak. Yatırın giriş kısmına da Selçuklulara ait sekizgen şeklinde zencerek motifi eklenen kapı yapılarak çalışmalar tamamlanacak”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.