TARİHİ MEZARLIK RESTORE EDİLİYOR

Kültür 15.05.2015 - 11:44, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3066+ kez okundu.
 

TARİHİ MEZARLIK RESTORE EDİLİYOR

Geçmişi 250 yıl öncesine kadar dayanan Ünye’nin tarihi Feneraltı Mezarlığı’nda Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları başladı.

MEDENİYETLER EŞİĞİ...Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye’nin yerleşim olarak bulunduğu konuma vurgu yaparak tarihi İpek Yolu üzerinde olduğuna dikkat çekerek; “Ünye birçok medeniyet için yaşanılan bir yer olmuş, kültür ve medeniyetlerin yaşam alanı haline gelmiştir. Çamlık mevkiinde bulunan Feneraltı Mezarlığı bölgede ilgi çekici tarihi bir özelliğe sahiptir" dedi.Hakkında çok çeşitli rivayetlerin bulunduğu mezarlığın, konumu itibariyle deniz kenarında, deniz fenerinin hemen üstünde yer aldığını belirten Başkan Enver Yılmaz, “Bu mezarlarda sadece Ünyeli olanlar değil Hopa’dan, Çarşamba’dan, Perşembe’den, Trabzon’dan, Görele’den gelenlerin ve Batum göçmenlerinin de mezarları bulunmaktadır. Yapılan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları ile geçmişe ait kültürel değerleri korumayı ve geçmişten izler taşıyan mezarları yok olmaktan kurtarıp geleceğe aktarımı hedefleniyor” şeklinde konuştu.TAŞ İŞÇİLİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİ...Mezarlıkta Ünye taş işçiliğinin en güzel örneklerinin bulunduğunu belirten yetkililer ise; Feneraltı Mezarlığı’nda, bir Osmanlı özelliği olan; baş taşlarında görülen ‘gül, taç, sarık, fes veya kavuk’ gibi unsurlar bulunduğunu, bu simgelerin mezardaki şahsın cinsiyetini, mesleğini, mensup olduğu zümreyi, tarikat, bölük ve taşıdığı unvanı belirttiğini söylediler. Yapılan restorasyonda mezar taşı süslemelerinde gül başta olmak üzere lale, karanfil ve sümbül gibi çiçeklerle servi, hurma ağacı, nar ve incir gibi meyve motiflerinin kullanılması, estetik tercihleri yanında birbirinin sembolik anlamlarıyla da irtibatlı olduğunu belirten yetkililer, mezarlıkta bilinen en erken tarihli taş bir erkek baş taşı olduğunu ve bunun tarihinin de Hicri 1183 ( Miladi 1767) yılına ait olduğunu belirttiler. Yetkililer ayrıca restorasyon çalışmalarının 75 günde tamamlanacağını ve maliyetinin yaklaşık 19 Bin 750 TL olduğunu açıkladılar.
Geçmişi 250 yıl öncesine kadar dayanan Ünye’nin tarihi Feneraltı Mezarlığı’nda Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları başladı.

MEDENİYETLER EŞİĞİ...
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye’nin yerleşim olarak bulunduğu konuma vurgu yaparak tarihi İpek Yolu üzerinde olduğuna dikkat çekerek; “Ünye birçok medeniyet için yaşanılan bir yer olmuş, kültür ve medeniyetlerin yaşam alanı haline gelmiştir. Çamlık mevkiinde bulunan Feneraltı Mezarlığı bölgede ilgi çekici tarihi bir özelliğe sahiptir" dedi.
Hakkında çok çeşitli rivayetlerin bulunduğu mezarlığın, konumu itibariyle deniz kenarında, deniz fenerinin hemen üstünde yer aldığını belirten Başkan Enver Yılmaz, “Bu mezarlarda sadece Ünyeli olanlar değil Hopa’dan, Çarşamba’dan, Perşembe’den, Trabzon’dan, Görele’den gelenlerin ve Batum göçmenlerinin de mezarları bulunmaktadır. Yapılan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları ile geçmişe ait kültürel değerleri korumayı ve geçmişten izler taşıyan mezarları yok olmaktan kurtarıp geleceğe aktarımı hedefleniyor” şeklinde konuştu.
TAŞ İŞÇİLİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİ...
Mezarlıkta Ünye taş işçiliğinin en güzel örneklerinin bulunduğunu belirten yetkililer ise; Feneraltı Mezarlığı’nda, bir Osmanlı özelliği olan; baş taşlarında görülen ‘gül, taç, sarık, fes veya kavuk’ gibi unsurlar bulunduğunu, bu simgelerin mezardaki şahsın cinsiyetini, mesleğini, mensup olduğu zümreyi, tarikat, bölük ve taşıdığı unvanı belirttiğini söylediler.
Yapılan restorasyonda mezar taşı süslemelerinde gül başta olmak üzere lale, karanfil ve sümbül gibi çiçeklerle servi, hurma ağacı, nar ve incir gibi meyve motiflerinin kullanılması, estetik tercihleri yanında birbirinin sembolik anlamlarıyla da irtibatlı olduğunu belirten yetkililer, mezarlıkta bilinen en erken tarihli taş bir erkek baş taşı olduğunu ve bunun tarihinin de Hicri 1183 ( Miladi 1767) yılına ait olduğunu belirttiler. Yetkililer ayrıca restorasyon çalışmalarının 75 günde tamamlanacağını ve maliyetinin yaklaşık 19 Bin 750 TL olduğunu açıkladılar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.