Üç Milyar Lira Yatırıma Dönüşsün

Ekonomi 25.05.2013 - 23:04, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3293+ kez okundu.
 

Üç Milyar Lira Yatırıma Dönüşsün

Nakit parası olanlar, yatırım yapmayı riskli gördükleri için; paralarını faize yatırmayı daha güvenli buluyorlar.

BDDK’nin verilerine göre borcumuz çok. Bunun yanında paramız daha çok. Bir yönüyle Ordu ili borca batmış durumda. Diğer tarafından bakınca herkes para içinde yüzüyor. Bankacılık Devlet Denetleme Kurulu’nun verilerine göre; Ordu genelinde 69 bankaya kişi başı kredi borcumuz; 4785 lira. Toplamda bankalara kredi borcumuz; 3 Milyar 510 Milyon 905 Bin lira. Yani eski parayla 3 Katrilyon 510 Trilyon 905 Milyar borçluyuz. Bu tabloya baktığımızda Ordu’nun afet bölgesi ilan edilmesi gerekir. Ama BDDK’nin mevduat tablosuna baktığımızda tam tersi bir durum var. Kişi başı mevduat 2921 lira. Bankaların mevduat hesaplarında; 1 Milyar 722 Milyon 239 Bin lira yatıyor. Yine eski parayla bakarsak; 1 Katrilyon 712 Trilyon 239 Milyar lira banka hesaplarında faize yatırılmış durumda. Vatandaşın elindeki, yastık altı diye tabir edilen; dövizi, altını, Türk Lirasını saydığımızda bu rakam ikiye katlanır. Her evde bir bilezik bir çeyrek altın olduğunu hesap etsek; borçtan fazla bir para ortaya çıkıyor. Biz daha azını baz alıp 3 Milyar dedik. Nakit parası olanlar, yatırım yapmayı riskli gördükleri için; paralarını faize yatırmayı daha güvenli buluyorlar. Daha az parası olanlar da altın alıp; kenarda tutmayı tercih ediyorlar. İlimizde teşvik uygulamasının kaldırılması da; yatırımların önüne bir engel daha çıkardı. Oysa bu paralar yatırıma dönüşse, yani 3 Katrilyon para iş sahası haline gelse; Ordu kendini aşar. İşsizlik kalmaz, herkes borcunu öder ve geleceğe daha güvenli bakar. Yetkililer AR-GE çalışmaları yapmalı, mevduat sahiplerini yatırıma özendirecek projeleri sunmalıdır. Teşvik uygulaması yeniden yürürlüğe konmalı, istihdama yönelik yatırımların önündeki engeller kaldırılmalıdır. Özellikle turizm alanında planlanacak karlı yatırım projeleri; mevduatları bankalardan çıkarıp, iş sahalarına sokacaktır.
Nakit parası olanlar, yatırım yapmayı riskli gördükleri için; paralarını faize yatırmayı daha güvenli buluyorlar.

BDDK’nin verilerine göre borcumuz çok. Bunun yanında paramız daha çok. Bir yönüyle Ordu ili borca batmış durumda. Diğer tarafından bakınca herkes para içinde yüzüyor.

Bankacılık Devlet Denetleme Kurulu’nun verilerine göre; Ordu genelinde 69 bankaya kişi başı kredi borcumuz; 4785 lira. Toplamda bankalara kredi borcumuz; 3 Milyar 510 Milyon 905 Bin lira. Yani eski parayla 3 Katrilyon 510 Trilyon 905 Milyar borçluyuz. Bu tabloya baktığımızda Ordu’nun afet bölgesi ilan edilmesi gerekir. Ama BDDK’nin mevduat tablosuna baktığımızda tam tersi bir durum var. Kişi başı mevduat 2921 lira. Bankaların mevduat hesaplarında; 1 Milyar 722 Milyon 239 Bin lira yatıyor. Yine eski parayla bakarsak; 1 Katrilyon 712 Trilyon 239 Milyar lira banka hesaplarında faize yatırılmış durumda.

Vatandaşın elindeki, yastık altı diye tabir edilen; dövizi, altını, Türk Lirasını saydığımızda bu rakam ikiye katlanır. Her evde bir bilezik bir çeyrek altın olduğunu hesap etsek; borçtan fazla bir para ortaya çıkıyor. Biz daha azını baz alıp 3 Milyar dedik. Nakit parası olanlar, yatırım yapmayı riskli gördükleri için; paralarını faize yatırmayı daha güvenli buluyorlar. Daha az parası olanlar da altın alıp; kenarda tutmayı tercih ediyorlar. İlimizde teşvik uygulamasının kaldırılması da; yatırımların önüne bir engel daha çıkardı. Oysa bu paralar yatırıma dönüşse, yani 3 Katrilyon para iş sahası haline gelse; Ordu kendini aşar. İşsizlik kalmaz, herkes borcunu öder ve geleceğe daha güvenli bakar. Yetkililer AR-GE çalışmaları yapmalı, mevduat sahiplerini yatırıma özendirecek projeleri sunmalıdır. Teşvik uygulaması yeniden yürürlüğe konmalı, istihdama yönelik yatırımların önündeki engeller kaldırılmalıdır. Özellikle turizm alanında planlanacak karlı yatırım projeleri; mevduatları bankalardan çıkarıp, iş sahalarına sokacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.