ÜRETİCİ FINDIKTA YÜKSEK FİYAT BEKLİYOR

Ekonomi 22.08.2016 - 18:19, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3741+ kez okundu.
 

ÜRETİCİ FINDIKTA YÜKSEK FİYAT BEKLİYOR

Dünya üretiminde önemli yere sahip fındıkta üreticiler, en iyi fiyata satabilmek için ürününü bekletiyor.

Karadeniz'in önemli geçim kaynağı olan  fındık bahçede büyük zahmetlerle toplanan bir ürün, büyük bölümü biterken, yüksek kesimlerde toplamaya  devam ediyorlar. Harmanlara  serilerek kurutulan fındık,bir çok aşamadan geciyor. Patozo verildikten sonra  üreticiler  içerisindeki  başmaldak,taş,çürük ve içi boş taneleri temizliyor, bir yandan da kalitesini korumak için aflatoksine karşı koruyor. Bu sezon düşük bir rekolte nedeniyle yüzü gülmeyen üreticiler, fındığını iyi fiyata satabilmek için rakamların yükselmesini bekliyor. Bugün itibarıyla fiyatların borsada 12 liranın üzerinde olduğunu, serbest piyasada da 13,50 lira seviyesine çıkmış olması fındığın gerçek değerine gelmiş olduğunu maalesef göstermiyor. Üretici istediği fındık fiyatı  oluştuğu zaman pazara fındığını indirip satacağını her fırsatta vurguluyor. Şu anda gördüğümüz kadarıyla ciddi oranda fındık pazara inmiyor. Çünkü üreticinin hem beklediği rakamlar oluşmadı hem de geçen yıldan emanete fındık bırakıldığı zaman zarar gördüğünü anladı.Daha doğrusu üreticinin sütten dili yandığı için bu yıl üretici daha temkinli ve bilinçli hareket ediyor.İhtiyacı kadar yada borcu kadar fındığı pazara indirerek satıyor.Üretici elindeki fındığını bu rakamlara satmak istemiyor.Önceki yıllara göre zaten düşük olan ve bazı yerlerde dörtte bire düşen ürününü ederinde verebilmek için fiyatların yükselmesini bekliyor. Şu an  itibarıyla baktığımızda istenilen  fiyatlar oluşmadı. Üreticinin şu anda fındık fiyatındaki beklentisi 15 lira ve üstü elbette bu seviyelere de çıkması gerekiyor. Üretici bu fiyatları bekliyor. En kısa zamanda da bu fiyatlara ulaşılacaktır. Çünkü üretici de bu fiyatlara fındığını satmayacaktır. Üretici elindeki mevcut fındığını maliyeti yükselmiş olduğu bir dönemde iyi bir fiyata satmak istiyor. Bu da üreticinin en doğal hakkıdır. Fındığın maliyeti de ancak 15 tl ve üstünü kurtarır olduğunu doğruluyor. Bukadar zahmetli ve maliyetli olan ürününü kimse bu yıl ederinin altında da satmayı düşünmüyor.
Dünya üretiminde önemli yere sahip fındıkta üreticiler, en iyi fiyata satabilmek için ürününü bekletiyor.

Karadeniz'in önemli geçim kaynağı olan  fındık bahçede büyük zahmetlerle toplanan bir ürün, büyük bölümü biterken, yüksek kesimlerde toplamaya  devam ediyorlar.

Harmanlara  serilerek kurutulan fındık,bir çok aşamadan geciyor. Patozo verildikten sonra  üreticiler  içerisindeki  başmaldak,taş,çürük ve içi boş taneleri temizliyor, bir yandan da kalitesini korumak için aflatoksine karşı koruyor. Bu sezon düşük bir rekolte nedeniyle yüzü gülmeyen üreticiler, fındığını iyi fiyata satabilmek için rakamların yükselmesini bekliyor.

Bugün itibarıyla fiyatların borsada 12 liranın üzerinde olduğunu, serbest piyasada da 13,50 lira seviyesine çıkmış olması fındığın gerçek değerine gelmiş olduğunu maalesef göstermiyor.

Üretici istediği fındık fiyatı  oluştuğu zaman pazara fındığını indirip satacağını her fırsatta vurguluyor. Şu anda gördüğümüz kadarıyla ciddi oranda fındık pazara inmiyor. Çünkü üreticinin hem beklediği rakamlar oluşmadı hem de geçen yıldan emanete fındık bırakıldığı zaman zarar gördüğünü anladı.Daha doğrusu üreticinin sütten dili yandığı için bu yıl üretici daha temkinli ve bilinçli hareket ediyor.İhtiyacı kadar yada borcu kadar fındığı pazara indirerek satıyor.Üretici elindeki fındığını bu rakamlara satmak istemiyor.Önceki yıllara göre zaten düşük olan ve bazı yerlerde dörtte bire düşen ürününü ederinde verebilmek için fiyatların yükselmesini bekliyor.

Şu an  itibarıyla baktığımızda istenilen  fiyatlar oluşmadı. Üreticinin şu anda fındık fiyatındaki beklentisi 15 lira ve üstü elbette bu seviyelere de çıkması gerekiyor.

Üretici bu fiyatları bekliyor. En kısa zamanda da bu fiyatlara ulaşılacaktır. Çünkü üretici de bu fiyatlara fındığını satmayacaktır. Üretici elindeki mevcut fındığını maliyeti yükselmiş olduğu bir dönemde iyi bir fiyata satmak istiyor. Bu da üreticinin en doğal hakkıdır.

Fındığın maliyeti de ancak 15 tl ve üstünü kurtarır olduğunu doğruluyor. Bukadar zahmetli ve maliyetli olan ürününü kimse bu yıl ederinin altında da satmayı düşünmüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.