ÜRETiCiLERE BUDAMA UYARISI

Gündem 05.02.2020 - 07:15, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3379+ kez okundu.
 

ÜRETiCiLERE BUDAMA UYARISI

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındık bahçelerinde incelemeler yaparak budama konusunda üreticilerimize uyarılarda bulundu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındık bahçelerinde incelemeler yaparak budama konusunda üreticilerimize uyarılarda bulundu. İl Müdürü Kemal Yılmaz fındık bahçesinde yaptığı açıklamada; "Fındıkta budama işlemleri ile ilgili sahada incelemeler yaparken bir bahçemizde budama konusunda bazı eksikliklerin olduğunu gördük ve bu konuda açıklama yapma gereği duyduk. Genel anlamda üreticilerimiz budama konusunda iyi durumda olsalar da halen bazı bahçelerimizde dip sürgünü temizliğinin yapılmadığını görüyoruz.  Şuan içerisinde bulunduğumuz bu bahçemizde özellikle dip sürgünü temizliği konusunda yapılan bazı hatalar mevcut. Dip sürgünleri yılda en az iki defa kesilmek suretiyle bahçemizden uzaklaştırılmalıdır. Çünkü dip sürgünleri bizim esas verim çağındaki dallarımızın topraktan alacağı besin maddelerine ortak olmakta ve bahçemizin veriminin düşmesine sebep olmaktadır. Bundan dolayı dip sürgünü temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bizim dip sürgünlerine ihtiyacımız yok. Bunlardan verim almıyoruz tam tersine verimin düşmesine sebep oluyor. Bundan dolayı dip sürgünü temizliği yapmayan üreticilerimiz en geç Mayıs ayına kadar bunları keserek bahçeden uzaklaştırmalıdır. Aynı zamanda bu sürgünler ocaklarımızın havalanmasına engel olmakta ve birçok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır" dedi. Budama işlemi yapılırken verim çağındaki dalların kesilmemesi gerektiğinin özellikle altını çizen İl Müdürü; "Bahçelerimizde verim kaybına sebep olan diğer önemli bir hata da verim çağındaki dalların kesilmesidir. Şuan içerisinde bulunduğumuz bahçede de üreticimizin gençleştirme adı altında verim çağına gelmiş ve en az 10 yıl daha verim alacağı dalları kestiğini görüyoruz. Bu da birim alandan elde edilen verimi olumsuz etkilemektedir. Hâlbuki sağlıklı bir fındık dalından 20-25 yıl ürün alınabilmektedir. Bu bakımdan üreticilerimizin verim çağına gelmiş dalları kesmeden budama işlemini yapmaları büyük önem taşımaktadır. Bunun yanında üreticilerimizin budama yaparken dalları toprak seviyesinden kesmeleri gerekmektedir" ifadelerini kullandı.  
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındık bahçelerinde incelemeler yaparak budama konusunda üreticilerimize uyarılarda bulundu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındık bahçelerinde incelemeler yaparak budama konusunda üreticilerimize uyarılarda bulundu.
İl Müdürü Kemal Yılmaz fındık bahçesinde yaptığı açıklamada; "Fındıkta budama işlemleri ile ilgili sahada incelemeler yaparken bir bahçemizde budama konusunda bazı eksikliklerin olduğunu gördük ve bu konuda açıklama yapma gereği duyduk. Genel anlamda üreticilerimiz budama konusunda iyi durumda olsalar da halen bazı bahçelerimizde dip sürgünü temizliğinin yapılmadığını görüyoruz.  Şuan içerisinde bulunduğumuz bu bahçemizde özellikle dip sürgünü temizliği konusunda yapılan bazı hatalar mevcut. Dip sürgünleri yılda en az iki defa kesilmek suretiyle bahçemizden uzaklaştırılmalıdır. Çünkü dip sürgünleri bizim esas verim çağındaki dallarımızın topraktan alacağı besin maddelerine ortak olmakta ve bahçemizin veriminin düşmesine sebep olmaktadır. Bundan dolayı dip sürgünü temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bizim dip sürgünlerine ihtiyacımız yok. Bunlardan verim almıyoruz tam tersine verimin düşmesine sebep oluyor. Bundan dolayı dip sürgünü temizliği yapmayan üreticilerimiz en geç Mayıs ayına kadar bunları keserek bahçeden uzaklaştırmalıdır. Aynı zamanda bu sürgünler ocaklarımızın havalanmasına engel olmakta ve birçok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır" dedi.
Budama işlemi yapılırken verim çağındaki dalların kesilmemesi gerektiğinin özellikle altını çizen İl Müdürü; "Bahçelerimizde verim kaybına sebep olan diğer önemli bir hata da verim çağındaki dalların kesilmesidir. Şuan içerisinde bulunduğumuz bahçede de üreticimizin gençleştirme adı altında verim çağına gelmiş ve en az 10 yıl daha verim alacağı dalları kestiğini görüyoruz. Bu da birim alandan elde edilen verimi olumsuz etkilemektedir. Hâlbuki sağlıklı bir fındık dalından 20-25 yıl ürün alınabilmektedir. Bu bakımdan üreticilerimizin verim çağına gelmiş dalları kesmeden budama işlemini yapmaları büyük önem taşımaktadır. Bunun yanında üreticilerimizin budama yaparken dalları toprak seviyesinden kesmeleri gerekmektedir" ifadelerini kullandı.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.