ÜRETİCİLERE KOZALAK AKARI UYARISI

Gündem 29.12.2020 - 00:36, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 1709+ kez okundu.
 

ÜRETİCİLERE KOZALAK AKARI UYARISI

Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz "Fındık Bahçenizin Bakımı Bizim, Mahsulü Sizin Olsun Projesi" kapsamında oluşturduğumuz örnek bahçelerimizde gerçekleştirilen fındık kozalak akarı ile mücadele çalışmalarına katıldı.

Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz "Fındık Bahçenizin Bakımı Bizim, Mahsulü Sizin Olsun Projesi" kapsamında oluşturduğumuz örnek bahçelerimizde gerçekleştirilen fındık kozalak akarı ile mücadele çalışmalarına katıldı. İl Müdür Yılmaz; Üreticilerimize, fındıkta ciddi verim kayıplarına neden olan kozalak akarına karşı şu dönemde kültürel mücadele çalışmalarının mutlaka yapılması gerektiği konusunda çağrıda bulundu. Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz yaptığı açıklamada; "Bitkisel ürünlerde hastalık ve zararlılarla mücadele edilmediği takdirde % 40'lara varan verim kayıpları ortaya çıkmaktadır. Tabii fındığın da önemli hastalık ve zararlıları mevcuttur. Bunlarla da zamanında mücadele etmemiz gerekmektedir. Mücadele etmediğimiz takdirde ciddi verim kayıpları yaşanabilmektedir" dedi. Kozalak akarının ciddi verim kayıplarına neden olduğunu belirten İl Müdürümüz; "Kozalak akarının 2 formu bulunmaktadır. Bunlardan birisi meyve verecek gözlerde kozalak oluşturmak suretiyle bu gözlerden meyve almamızı engelliyor. Bu kozalaklarla bitkinin yapraksız olduğu yani içinde bulunduğumuz bu dönemde elle toplamak suretiyle kesinlikle yakmadan ve gömmeden bahçede yere atmamız gerekiyor. Kozalak akarının diğer formu ise kozalak oluşturmuyor, bunlar gözleri tahrip edip dökmek suretiyle uç kurmalarına sebebiyet veriyor. Dolayısıyla her iki formu da fındıkta ciddi zararlara neden oluyor, verim ve kalite kayıplarına sebebiyet veriyor" ifadelerini kullandı. "Bahçelerimizde yoğunluk fazla ve kültürel mücadele ile başarı sağlayamıyorsak mecburen kimyasal mücadeleye başvurmamız gerekiyor" diyerek sözlerine devam eden İl Müdürü; "Nisan ayının 15'inden sonra Bakanlığımızca tavsiyeli bitki koruma ürünleri kullanmak suretiyle kimyasal mücadelemizi yapmamız gerekiyor. Üreticilerimizin şu dönemde mutlaka bahçelerini kontrol etmelerini ve mücadele çalışmalarını başlatmalarını öneriyoruz. Kontrol edilmediği takdirde zarar her geçen yıl artacak ve bahçemizde ciddi verim kayıplarına neden olacaktır. Bunu önlemek için üreticilerimizin bahçelerinde gerekli mücadele çalışmalarını yapmaları gerekiyor" diyerek sözlerini noktaladı. 
Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz "Fındık Bahçenizin Bakımı Bizim, Mahsulü Sizin Olsun Projesi" kapsamında oluşturduğumuz örnek bahçelerimizde gerçekleştirilen fındık kozalak akarı ile mücadele çalışmalarına katıldı.

Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz "Fındık Bahçenizin Bakımı Bizim, Mahsulü Sizin Olsun Projesi" kapsamında oluşturduğumuz örnek bahçelerimizde gerçekleştirilen fındık kozalak akarı ile mücadele çalışmalarına katıldı.
İl Müdür Yılmaz; Üreticilerimize, fındıkta ciddi verim kayıplarına neden olan kozalak akarına karşı şu dönemde kültürel mücadele çalışmalarının mutlaka yapılması gerektiği konusunda çağrıda bulundu.
Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz yaptığı açıklamada; "Bitkisel ürünlerde hastalık ve zararlılarla mücadele edilmediği takdirde % 40'lara varan verim kayıpları ortaya çıkmaktadır. Tabii fındığın da önemli hastalık ve zararlıları mevcuttur. Bunlarla da zamanında mücadele etmemiz gerekmektedir. Mücadele etmediğimiz takdirde ciddi verim kayıpları yaşanabilmektedir" dedi.
Kozalak akarının ciddi verim kayıplarına neden olduğunu belirten İl Müdürümüz; "Kozalak akarının 2 formu bulunmaktadır. Bunlardan birisi meyve verecek gözlerde kozalak oluşturmak suretiyle bu gözlerden meyve almamızı engelliyor. Bu kozalaklarla bitkinin yapraksız olduğu yani içinde bulunduğumuz bu dönemde elle toplamak suretiyle kesinlikle yakmadan ve gömmeden bahçede yere atmamız gerekiyor. Kozalak akarının diğer formu ise kozalak oluşturmuyor, bunlar gözleri tahrip edip dökmek suretiyle uç kurmalarına sebebiyet veriyor. Dolayısıyla her iki formu da fındıkta ciddi zararlara neden oluyor, verim ve kalite kayıplarına sebebiyet veriyor" ifadelerini kullandı.
"Bahçelerimizde yoğunluk fazla ve kültürel mücadele ile başarı sağlayamıyorsak mecburen kimyasal mücadeleye başvurmamız gerekiyor" diyerek sözlerine devam eden İl Müdürü; "Nisan ayının 15'inden sonra Bakanlığımızca tavsiyeli bitki koruma ürünleri kullanmak suretiyle kimyasal mücadelemizi yapmamız gerekiyor. Üreticilerimizin şu dönemde mutlaka bahçelerini kontrol etmelerini ve mücadele çalışmalarını başlatmalarını öneriyoruz. Kontrol edilmediği takdirde zarar her geçen yıl artacak ve bahçemizde ciddi verim kayıplarına neden olacaktır. Bunu önlemek için üreticilerimizin bahçelerinde gerekli mücadele çalışmalarını yapmaları gerekiyor" diyerek sözlerini noktaladı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.