HÜKÜMET COVİD’İ FIRSATA ÇEVİRDİ

Sağlık 27.12.2020 - 23:47, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 1778+ kez okundu.
 

HÜKÜMET COVİD’İ FIRSATA ÇEVİRDİ

CHP Ordu Milletvekili SGK’nın sağlık gideri harcama istatistiklerini aktardı ve hükümetin pandemiyi bahane ederek diğer hastalıklara sağlık harcamasını kıstığını iddia etti.

CHP Ordu Milletvekili SGK’nın sağlık gideri harcama istatistiklerini aktardı ve hükümetin pandemiyi bahane ederek diğer hastalıklara sağlık harcamasını kıstığını iddia etti.  Hükümetin pandemiyi fırsata çevirdiğini iddia eden Adıgüzel’in açıklamaları şu şekilde: “Covid-19 pandemisinde dünyanın birçok ülkesi bir yandan diğer hastalıklara dönük sağlık hizmetlerine devam ettiler. Bunun için birçok yeni hastane kurdular. Çin’de de dünyanın diğer ülkelerinde de böyle yapıldı. Oysa Türkiye’de mevcut hastaneler Covid hastanelerine çevrildi. Diğer hastalıkları için insanların hizmet alabilecekleri hastaneler kalmadı. Hastanelerdeki covid varlığı nedeniyle de birçok insan hastanelere gitmekten imtina ettiler. Ayrıca yöneticiler kalp damar cerrahisi, ortopedi ve beyin cerrahisi gibi birçok alanda acil olanlar dışında ameliyat yapılmaması için talimatlar verdiler. Bu şekilde Türkiye’de diğer sağlık sistemi sekteye uğradı. 2020 yılının ilk 8 aylık verilerine göre hastane müracaat sayıları %32 oranında azalmış durumdadır. Reçete sayıları %13 azalmış ve medikal malzeme ile görüntüleme giderleri de aynı şekilde bu dönemde düşmüş. 2. Basamak devlet hastanelerine müracaat %36 azalmış, aynı rakam 3. Basamak devlet hastanelerine %30, özel sağlık kuruluşlarına %17, üniversite sağlık kuruluşlarına müracaat %29 azalmış. Yani hükümet pandemiyi bahane ederek sağlık giderlerini azaltmış oldu. Çünkü hükümete göre Covid i tedavi etmek diğer hastalıkları tedavi etmekten daha ucuz. Yapılması gereken Covid-19 için ayrı hastaneler oluşturup mevcut hastanelerde normal sağlık hizmetlerine devam etmeleri lazımdı. 65 yaşın eve kapatılması da son derece yanlış bir uygulamadır. Bu insanların pek çoğunun şeker, kalp, tansiyon gibi kronik hastalıkları var. Bir yandan gidebilecek hastane bulamıyorlar bir yandan da evde kapalı tutuldukları için doktora gidemediler.” HABER MERKEZİ  
CHP Ordu Milletvekili SGK’nın sağlık gideri harcama istatistiklerini aktardı ve hükümetin pandemiyi bahane ederek diğer hastalıklara sağlık harcamasını kıstığını iddia etti.

CHP Ordu Milletvekili SGK’nın sağlık gideri harcama istatistiklerini aktardı ve hükümetin pandemiyi bahane ederek diğer hastalıklara sağlık harcamasını kıstığını iddia etti.
 Hükümetin pandemiyi fırsata çevirdiğini iddia eden Adıgüzel’in açıklamaları şu şekilde: “Covid-19 pandemisinde dünyanın birçok ülkesi bir yandan diğer hastalıklara dönük sağlık hizmetlerine devam ettiler. Bunun için birçok yeni hastane kurdular. Çin’de de dünyanın diğer ülkelerinde de böyle yapıldı.
Oysa Türkiye’de mevcut hastaneler Covid hastanelerine çevrildi. Diğer hastalıkları için insanların hizmet alabilecekleri hastaneler kalmadı. Hastanelerdeki covid varlığı nedeniyle de birçok insan hastanelere gitmekten imtina ettiler. Ayrıca yöneticiler kalp damar cerrahisi, ortopedi ve beyin cerrahisi gibi birçok alanda acil olanlar dışında ameliyat yapılmaması için talimatlar verdiler. Bu şekilde Türkiye’de diğer sağlık sistemi sekteye uğradı. 2020 yılının ilk 8 aylık verilerine göre hastane müracaat sayıları %32 oranında azalmış durumdadır. Reçete sayıları %13 azalmış ve medikal malzeme ile görüntüleme giderleri de aynı şekilde bu dönemde düşmüş. 2. Basamak devlet hastanelerine müracaat %36 azalmış, aynı rakam 3. Basamak devlet hastanelerine %30, özel sağlık kuruluşlarına %17, üniversite sağlık kuruluşlarına müracaat %29 azalmış. Yani hükümet pandemiyi bahane ederek sağlık giderlerini azaltmış oldu. Çünkü hükümete göre Covid i tedavi etmek diğer hastalıkları tedavi etmekten daha ucuz.
Yapılması gereken Covid-19 için ayrı hastaneler oluşturup mevcut hastanelerde normal sağlık hizmetlerine devam etmeleri lazımdı. 65 yaşın eve kapatılması da son derece yanlış bir uygulamadır. Bu insanların pek çoğunun şeker, kalp, tansiyon gibi kronik hastalıkları var. Bir yandan gidebilecek hastane bulamıyorlar bir yandan da evde kapalı tutuldukları için doktora gidemediler.”
HABER MERKEZİ

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.