KURTLU ÇEŞME RESTORE EDİLDİ

Yaşam 01.11.2019 - 16:51, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2262+ kez okundu.
 

KURTLU ÇEŞME RESTORE EDİLDİ

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Gülyalı ilçesi Kestane Mahallesi’nde bulunan Kurtlu Çeşme’de restorasyon çalışmalarını tamamladı.

18. YY’DA İNŞA EDİLDİ   Cephesi 1 basık kemer, 1 kepçe oluk ve 4 adet sütunçeden oluşan ve alınlık üzerinde 2 adet hayat ağacı motifi bulunan Kurtlu Çeşme, kesme taştan inşa edilmiş özgün bir eser olarak biliniyor.   18. yüzyılda kesme taştan yapılan çeşmenin restorasyonunu gerçekleştirerek geleceğe taşıyan Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığına bağlı Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar kapsamında öncelikle yapının etrafında yer alan otsu ve oduncu yabani bitkiler temizlendi. Çeşmenin yüzeyine kumlama ve tel fırça temizliği uygulandı. Yüzeyde dökülen ve eskiyen derzler sökülerek yeni derzler yapıldı. Yalak kısmının yüzeyinde yıpranmalar olduğu için yerinden çıkartılarak, yeni yalak yapıldı. Çeşmenin etrafında zemin yükseltildi, doğal traverten küp taşı ile ön döşemesi yapıldı ve bahçe duvarı örülerek yapının restorasyon işlemi tamamlandı.
Ordu Büyükşehir Belediyesi, Gülyalı ilçesi Kestane Mahallesi’nde bulunan Kurtlu Çeşme’de restorasyon çalışmalarını tamamladı.

18. YY’DA İNŞA EDİLDİ

 

Cephesi 1 basık kemer, 1 kepçe oluk ve 4 adet sütunçeden oluşan ve alınlık üzerinde 2 adet hayat ağacı motifi bulunan Kurtlu Çeşme, kesme taştan inşa edilmiş özgün bir eser olarak biliniyor.

 

18. yüzyılda kesme taştan yapılan çeşmenin restorasyonunu gerçekleştirerek geleceğe taşıyan Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığına bağlı Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar kapsamında öncelikle yapının etrafında yer alan otsu ve oduncu yabani bitkiler temizlendi. Çeşmenin yüzeyine kumlama ve tel fırça temizliği uygulandı. Yüzeyde dökülen ve eskiyen derzler sökülerek yeni derzler yapıldı. Yalak kısmının yüzeyinde yıpranmalar olduğu için yerinden çıkartılarak, yeni yalak yapıldı. Çeşmenin etrafında zemin yükseltildi, doğal traverten küp taşı ile ön döşemesi yapıldı ve bahçe duvarı örülerek yapının restorasyon işlemi tamamlandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.