KURUTMA DESTEĞİ

Gündem 31.07.2017 - 11:27, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3986+ kez okundu.
 

KURUTMA DESTEĞİ

Yakında dallardan toplanmaya başlanacak olan fındıkta, bölgenin iklim yapısı nedeniyle kurutma işleminde yaşanan sıkıntıyı ortadan kaldırmak için uygulaması yaygınlaşan makineli kurutma sistemine Ferrero Fındık tarafından bu sezon büyük bir destek sağlandı.

Yakında dallardan toplanmaya başlanacak olan fındıkta, bölgenin iklim yapısı nedeniyle kurutma işleminde yaşanan sıkıntıyı ortadan kaldırmak için uygulaması yaygınlaşan makineli kurutma sistemine Ferrero Fındık tarafından bu sezon büyük bir destek sağlandı.  2014 yılında Trabzon'un Arsin ilçesindeki tesislerde kurulan ve 3 yıl hizmet veren fındık kurutma merkezi'ndekilerle birlikte sayıları 50'ye çıkarılan kurutma makineleri, Ferrero Fındık tarafından üreticileri hizmet vermesi için değişik kesimlere dağıtılıyor. Her biri aynı anda 2-3 ve 5  ton kurutma kapasitesini sahip makinelerden, 3 tonluk 2 tanesi de Ordu'nun Fatsa ilçesindeki Ziraat Odası'na verildi. Fatsa'daki Çiftçi Eğitim Merkezi'ne monte edilen kurutma makinelerini teslim alan İlçe Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, bölgenin özellikle iç kesimlerinde fındık toplama işleminin Eylül ayında da devam ettiğini ve genellikle de kurutma döneminde yağışların etkili olmaya başladığını belirterek, "Bu makinelerle üreticimizin fındığını zaman ve kalite kaybına meydan vermeden kurutabilmesine imkan sağlayacağız. Üreticilerimizden sadece maliyetini, yani yakıt bedelini alacağız. Talebin fazla olması halinde de başvuruları sıraya koyacağız. Güneşi az, yağmuru bol iklim yapısına sahip bölgemizde bu makineler üreticimiz için büyük bir kolaylık sağlayacaktır" dedi.   Ferrero Fındık Tarım Direktörü Ersin Arısoy, Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında temin ettikleri kurutma makinelerinin kullanıldığı 3 yıllık süre içindeki araştırmaların ve elde edilen verilerin kaliteye olumlu etki yaptığını ortaya koyduğunu belirterek, Düzce, Sakarya, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'de 50 makineyi kurutma işlemi için üreticilerin kullanımına tahsis ettiklerini söyledi. Arısoy, makineyle kurutma işleminin daha kısa sürdüğünü ve böylelikle hem zaman kaybının önüne geçildiğini hem de maliyetin azaldığını sözlerine ekledi.  Makinelerde kurutulacak fındıkların toplandıktan sonra 2-3 gün harmanda tutulup, patoza vurulmasının ardından jüt çuvallara konularak kurutma makinelerine getiriliyorlar. Burada nemleri ölçülüp, miktarları tespit edilen yaş fındıklar makinelere konulup, sürekli kontrol edilerek kurutma işlemine tabii tutuluyorlar. Fındığın nem oranı 6'ya kadar indiğinde kurutma işlemi sonlandırılarak üreticiye teslim ediliyor.  
Yakında dallardan toplanmaya başlanacak olan fındıkta, bölgenin iklim yapısı nedeniyle kurutma işleminde yaşanan sıkıntıyı ortadan kaldırmak için uygulaması yaygınlaşan makineli kurutma sistemine Ferrero Fındık tarafından bu sezon büyük bir destek sağlandı.

Yakında dallardan toplanmaya başlanacak olan fındıkta, bölgenin iklim yapısı nedeniyle kurutma işleminde yaşanan sıkıntıyı ortadan kaldırmak için uygulaması yaygınlaşan makineli kurutma sistemine Ferrero Fındık tarafından bu sezon büyük bir destek sağlandı. 

2014 yılında Trabzon'un Arsin ilçesindeki tesislerde kurulan ve 3 yıl hizmet veren fındık kurutma merkezi'ndekilerle birlikte sayıları 50'ye çıkarılan kurutma makineleri, Ferrero Fındık tarafından üreticileri hizmet vermesi için değişik kesimlere dağıtılıyor.

Her biri aynı anda 2-3 ve 5  ton kurutma kapasitesini sahip makinelerden, 3 tonluk 2 tanesi de Ordu'nun Fatsa ilçesindeki Ziraat Odası'na verildi. Fatsa'daki Çiftçi Eğitim Merkezi'ne monte edilen kurutma makinelerini teslim alan İlçe Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, bölgenin özellikle iç kesimlerinde fındık toplama işleminin Eylül ayında da devam ettiğini ve genellikle de kurutma döneminde yağışların etkili olmaya başladığını belirterek, "Bu makinelerle üreticimizin fındığını zaman ve kalite kaybına meydan vermeden kurutabilmesine imkan sağlayacağız. Üreticilerimizden sadece maliyetini, yani yakıt bedelini alacağız. Talebin fazla olması halinde de başvuruları sıraya koyacağız. Güneşi az, yağmuru bol iklim yapısına sahip bölgemizde bu makineler üreticimiz için büyük bir kolaylık sağlayacaktır" dedi.

 

Ferrero Fındık Tarım Direktörü Ersin Arısoy, Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında temin ettikleri kurutma makinelerinin kullanıldığı 3 yıllık süre içindeki araştırmaların ve elde edilen verilerin kaliteye olumlu etki yaptığını ortaya koyduğunu belirterek, Düzce, Sakarya, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'de 50 makineyi kurutma işlemi için üreticilerin kullanımına tahsis ettiklerini söyledi. Arısoy, makineyle kurutma işleminin daha kısa sürdüğünü ve böylelikle hem zaman kaybının önüne geçildiğini hem de maliyetin azaldığını sözlerine ekledi.

 Makinelerde kurutulacak fındıkların toplandıktan sonra 2-3 gün harmanda tutulup, patoza vurulmasının ardından jüt çuvallara konularak kurutma makinelerine getiriliyorlar. Burada nemleri ölçülüp, miktarları tespit edilen yaş fındıklar makinelere konulup, sürekli kontrol edilerek kurutma işlemine tabii tutuluyorlar. Fındığın nem oranı 6'ya kadar indiğinde kurutma işlemi sonlandırılarak üreticiye teslim ediliyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.