Rolls Royce Nükleer Yatırım için Türkiye'de

Teknoloji 13.10.2014 - 15:54, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 1967+ kez okundu.
 

Rolls Royce Nükleer Yatırım için Türkiye'de

Rolls Royce Nükleer Yatırım için Türkiye'de

    Dünya devi RollsRoyce nükleer yatırımı için Türkiye’de     İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ),  İngiliz Otomotiv devi RollsRoyce ile yerli nükleer endüstriye entegre edilecek bir anlaşmaya imza attı     İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Bilim ve Teknoloji Anabilim Dalı Başkanı, II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi Uluslararası Bilimsel Komite Üyesi Prof. Dr. Üner Çolak:     “Rolls-Royce ile yapılan işbirliği yeni santraller için nükleer tedarik zincirinin oluşturulması ve bu zincirdeki firmaların güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor”     İstanbul - Yerli nükleer endüstrinin oluşturulması için çalışmalar yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), dünyanın önde gelen firmalarından Rolls-Royce ile anlaştı. RollsRoyce ile gerçekleştirilen işbirliği kapsamında nükleer santraller ile yerli sanayinin entegresi hedefleniyor.     Türkiye’de yapılacak iki santralin yalnız yapım aşamasında sekiz ünite için yaklaşık 40 milyar dolarlık büyük bir pazarı bulunduğunu ifade eden İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Bilim ve Teknoloji Anabilim Dalı Başkanı, II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi Uluslararası Bilimsel Komite Üyesi Prof. Dr. Üner Çolak, 16 milyar dolarlık yerlileştirmenin olduğu nükleer sektöründe, gerçekleştirilen girişimlerin yerli firmaların bu pazardan daha fazla pay alabilmelerine yönelik olduğunu aktardı.     RollsRoyce’un çok sayıda ülkede hem yeni sivil nükleer programlarında hem de nükleer tedarik zincirinin oluşturulmasında aktif rol oynadığını hatırlatan Prof. Dr. Üner Çolak, “Sheffield Üniversitesi ile işbirliği sonucu oluşturulan araştırma merkezi, ülkede yeni yapılan santrallar için nükleer tedarik zincirindeki firmaların güçlendirilmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Benzer çalışmaları RollsRoyce ile Türkiye’de de gerçekleştirmek istiyoruz. Dolayısıyla, Rolls-Royce ile yapılacak işbirliği yeni santraller için nükleer tedarik zincirinin oluşturulması ve bu zincirdeki firmaların güçlendirilmesi açısından son derece önem taşıyor” dedi.     İstanbul Teknik Üniversitesi olarak şimdiye kadar 500’ü aşkın nükleer uzmanının yetişmesine katkı sağladıklarını ifade eden Prof. Dr. Çolak, bünyelerinde bulunan Enerji Enstitüsü ve Nükleer Enerji Enstitüleri ile yaklaşık 1961 yılından bu yana hizmet verdiklerini söyledi.     Prof. Dr. Çolak, Türkiye’de lisanslı olarak çalışan tek nükleer araştırma ve eğitim reaktörü olan 250 kW gücündeki TRIGA Mark II reaktörünü işlettiklerini kaydederek, 19-20 Mart 2015 tarihlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği’nin katkılarıyla düzenlenecek II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi’nin nükleer alanında yatırım yapmak isteyenler için çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi. 
Rolls Royce Nükleer Yatırım için Türkiye'de

    Dünya devi RollsRoyce nükleer yatırımı için Türkiye’de

    İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ),  İngiliz Otomotiv devi RollsRoyce ile yerli nükleer endüstriye entegre edilecek bir anlaşmaya imza attı

    İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Bilim ve Teknoloji Anabilim Dalı Başkanı, II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi Uluslararası Bilimsel Komite Üyesi Prof. Dr. Üner Çolak:

    “Rolls-Royce ile yapılan işbirliği yeni santraller için nükleer tedarik zincirinin oluşturulması ve bu zincirdeki firmaların güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor”

    İstanbul - Yerli nükleer endüstrinin oluşturulması için çalışmalar yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), dünyanın önde gelen firmalarından Rolls-Royce ile anlaştı. RollsRoyce ile gerçekleştirilen işbirliği kapsamında nükleer santraller ile yerli sanayinin entegresi hedefleniyor.

    Türkiye’de yapılacak iki santralin yalnız yapım aşamasında sekiz ünite için yaklaşık 40 milyar dolarlık büyük bir pazarı bulunduğunu ifade eden İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Bilim ve Teknoloji Anabilim Dalı Başkanı, II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi Uluslararası Bilimsel Komite Üyesi Prof. Dr. Üner Çolak, 16 milyar dolarlık yerlileştirmenin olduğu nükleer sektöründe, gerçekleştirilen girişimlerin yerli firmaların bu pazardan daha fazla pay alabilmelerine yönelik olduğunu aktardı.

    RollsRoyce’un çok sayıda ülkede hem yeni sivil nükleer programlarında hem de nükleer tedarik zincirinin oluşturulmasında aktif rol oynadığını hatırlatan Prof. Dr. Üner Çolak, “Sheffield Üniversitesi ile işbirliği sonucu oluşturulan araştırma merkezi, ülkede yeni yapılan santrallar için nükleer tedarik zincirindeki firmaların güçlendirilmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Benzer çalışmaları RollsRoyce ile Türkiye’de de gerçekleştirmek istiyoruz. Dolayısıyla, Rolls-Royce ile yapılacak işbirliği yeni santraller için nükleer tedarik zincirinin oluşturulması ve bu zincirdeki firmaların güçlendirilmesi açısından son derece önem taşıyor” dedi.

    İstanbul Teknik Üniversitesi olarak şimdiye kadar 500’ü aşkın nükleer uzmanının yetişmesine katkı sağladıklarını ifade eden Prof. Dr. Çolak, bünyelerinde bulunan Enerji Enstitüsü ve Nükleer Enerji Enstitüleri ile yaklaşık 1961 yılından bu yana hizmet verdiklerini söyledi.

    Prof. Dr. Çolak, Türkiye’de lisanslı olarak çalışan tek nükleer araştırma ve eğitim reaktörü olan 250 kW gücündeki TRIGA Mark II reaktörünü işlettiklerini kaydederek, 19-20 Mart 2015 tarihlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği’nin katkılarıyla düzenlenecek II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi’nin nükleer alanında yatırım yapmak isteyenler için çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.