TMO 10 LİRADAN FINDIK ALIYOR PİYASA 8

Ekonomi 29.06.2017 - 14:00, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3522+ kez okundu.
 

TMO 10 LİRADAN FINDIK ALIYOR PİYASA 8

TMO’nun fındık alımına rağmen serbest piyasada fındık fiyatının 8 liraya kadar gerilemesi gelecek sene için üreticileri düşündürürken, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli “belirli bir fiyatın altına düşerse müdahale yapmaktan da çekinmeyiz.” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun 10 liradan fındık almaya başlamasına rağmen serbest piyasada 8 liraya düşen fındık fiyatları, yaklaşan yeni fındık sezonu öncesinde milyonlarca fındık üreticisini düşündürmeye başladı. Yeni sezonda fındık fiyatlarının daha da düşmesinden endişe eden üreticiler, mevcut fiyatların maliyeti dahi karşılamadığının altını çizerlerken, TMO’nun 10 lira olan alım fiyatını daha da artırmasını bekliyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya alım yönlü bir müdahalesi olduğunu ve aşağı yönlü giden fiyatları tuttu. Yine böyle bir durum söz konusu olursa, özellikle belirli bir fiyatın altına düşme durumu söz konusu olursa yine aynı şekilde Toprak Mahsulleri Ofisi eliyle gerekli müdahaleyi yaparız, yapmaktan da çekinmeyiz." dedi. 2002 yılında aynı miktar ihracatla 590 milyon dolar gelir elde edildiğini, şu anda içinde bulunulan sezonda 2 milyar doların üzerinde döviz geliri elde edilmekte olduğunu belirten Canikli, “Bu ülkenin kazanımıdır. Fındığın fiyatı sınır olarak kabul edebileceğimiz belli bir oranın altına düştükçe bu ihracat geliri de ciddi oranda azalacak. Sadece üreticimizin eline geçecek olan gelirin, paranın azalması değil, aynı zamanda ülkeye gelecek dövizin de azalması söz konusu. O nedenle bu ülkenin menfaatine olarak olabildiği ölçüde mevcut şartlar, piyasa şartları çerçevesinde olabildiği ölçüde fındık fiyatını yukarıda tutacağız. Tabii rekolte miktarı, dünyanın talep miktarı, bunları da dikkate almadan fiyat belirlemek gerçekçi olmaz. Şartlar içerisinde olabilecek en iyi fiyatı hedefliyoruz, şu anda da aynı yaklaşım içerisindeyiz."
TMO’nun fındık alımına rağmen serbest piyasada fındık fiyatının 8 liraya kadar gerilemesi gelecek sene için üreticileri düşündürürken, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli “belirli bir fiyatın altına düşerse müdahale yapmaktan da çekinmeyiz.” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun 10 liradan fındık almaya başlamasına rağmen serbest piyasada 8 liraya düşen fındık fiyatları, yaklaşan yeni fındık sezonu öncesinde milyonlarca fındık üreticisini düşündürmeye başladı.

Yeni sezonda fındık fiyatlarının daha da düşmesinden endişe eden üreticiler, mevcut fiyatların maliyeti dahi karşılamadığının altını çizerlerken, TMO’nun 10 lira olan alım fiyatını daha da artırmasını bekliyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya alım yönlü bir müdahalesi olduğunu ve aşağı yönlü giden fiyatları tuttu. Yine böyle bir durum söz konusu olursa, özellikle belirli bir fiyatın altına düşme durumu söz konusu olursa yine aynı şekilde Toprak Mahsulleri Ofisi eliyle gerekli müdahaleyi yaparız, yapmaktan da çekinmeyiz." dedi.

2002 yılında aynı miktar ihracatla 590 milyon dolar gelir elde edildiğini, şu anda içinde bulunulan sezonda 2 milyar doların üzerinde döviz geliri elde edilmekte olduğunu belirten Canikli, “Bu ülkenin kazanımıdır. Fındığın fiyatı sınır olarak kabul edebileceğimiz belli bir oranın altına düştükçe bu ihracat geliri de ciddi oranda azalacak. Sadece üreticimizin eline geçecek olan gelirin, paranın azalması değil, aynı zamanda ülkeye gelecek dövizin de azalması söz konusu. O nedenle bu ülkenin menfaatine olarak olabildiği ölçüde mevcut şartlar, piyasa şartları çerçevesinde olabildiği ölçüde fındık fiyatını yukarıda tutacağız. Tabii rekolte miktarı, dünyanın talep miktarı, bunları da dikkate almadan fiyat belirlemek gerçekçi olmaz. Şartlar içerisinde olabilecek en iyi fiyatı hedefliyoruz, şu anda da aynı yaklaşım içerisindeyiz."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.