DİKKAT 'DON' VAR

Ekonomi 13.03.2014 - 20:29, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4409+ kez okundu.
 

DİKKAT 'DON' VAR

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden, üreticilerin don, sel ve su baskını gibi doğal risklere karşı; gerekli tedbirleri almaları hususunda hatırlatma yapıldı.

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklama şu şekilde; Fındık diğer kültür bitki çeşitlerinden farklı olarak kış aylarında çiçek açtığı belirtilirken ilkbahar başlangıcında hava ısınması ile uyanan tomurcuklar meydana gelecek ilkbaharın geç donlarından etkilenmekte ve bu etkilenme üşüme şeklinde de olabilmektedir. Bu zarar soğuk hava akımının olduğu vadi içlerinde ve soğuk havanın birikim yaptığı taban ve çukur alanlarda daha fazla meydana gelmektedir. Fındık üretiminde özellikle ilkbahar geç donlarının etkili olduğu dönemlerde dondan korunmanın farklı yöntemleri olmakla beraber, ilimiz şartlarında uygulanabilecek en ekonomik yöntem meteoroloji müdürlüklerinin yaptıkları zirai don uyarıları doğrultusunda, fındık bahçelerinde donların olabileceği gecelerde ateş yakarak duman oluşturulması ve bu suretle soğuğun etkisinin kırılmasıdır. Kivi kışları ılıman iklime ihtiyaç duyar. Gözlerin sürmesi ve yapraklanmadan sonra meydana gelen don olayları bitkiye büyük zarar vermektedir. Sıcaklığın -1°C, -2°C’ye düşmesi ve bu sıcaklığa bitkinin 0,5-2 saat maruz kalması halinde sürgünlerin çoğu soğuktan kavrulur. Bitki ana gövdesi ise -6.5°C ile -10°C’ye kadar dayanabilir. Gövde -13°C soğukta tamamen zarar görür, kabuk çatlar ve sonuç olarak bitki ölür. Kışın sert geçtiği bölgelerde özellikle genç kivi omcalarının soğuktan zarar görmemesi için gövdesinin, sıcak tutacak materyallerle sarılması gerekir. Çiftçilerimizin üretim sezonu boyunca don, sel ve su baskını gibi doğal risklere karşı; gerekli tedbirleri almaları hususunu önemle hatırlatırız.
Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden, üreticilerin don, sel ve su baskını gibi doğal risklere karşı; gerekli tedbirleri almaları hususunda hatırlatma yapıldı.

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklama şu şekilde;

Fındık diğer kültür bitki çeşitlerinden farklı olarak kış aylarında çiçek açtığı belirtilirken ilkbahar başlangıcında hava ısınması ile uyanan tomurcuklar meydana gelecek ilkbaharın geç donlarından etkilenmekte ve bu etkilenme üşüme şeklinde de olabilmektedir. Bu zarar soğuk hava akımının olduğu vadi içlerinde ve soğuk havanın birikim yaptığı taban ve çukur alanlarda daha fazla meydana gelmektedir.

Fındık üretiminde özellikle ilkbahar geç donlarının etkili olduğu dönemlerde dondan korunmanın farklı yöntemleri olmakla beraber, ilimiz şartlarında uygulanabilecek en ekonomik yöntem meteoroloji müdürlüklerinin yaptıkları zirai don uyarıları doğrultusunda, fındık bahçelerinde donların olabileceği gecelerde ateş yakarak duman oluşturulması ve bu suretle soğuğun etkisinin kırılmasıdır. Kivi kışları ılıman iklime ihtiyaç duyar. Gözlerin sürmesi ve yapraklanmadan sonra meydana gelen don olayları bitkiye büyük zarar vermektedir. Sıcaklığın -1°C, -2°C’ye düşmesi ve bu sıcaklığa bitkinin 0,5-2 saat maruz kalması halinde sürgünlerin çoğu soğuktan kavrulur. Bitki ana gövdesi ise -6.5°C ile -10°C’ye kadar dayanabilir. Gövde -13°C soğukta tamamen zarar görür, kabuk çatlar ve sonuç olarak bitki ölür. Kışın sert geçtiği bölgelerde özellikle genç kivi omcalarının soğuktan zarar görmemesi için gövdesinin, sıcak tutacak materyallerle sarılması gerekir.

Çiftçilerimizin üretim sezonu boyunca don, sel ve su baskını gibi doğal risklere karşı; gerekli tedbirleri almaları hususunu önemle hatırlatırız.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.