DÜNYANIN EN YAŞLI ÇİPURASI KARADENİZ'DE KEŞFEDİLDİ

Gündem 03.04.2018 - 14:04, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3202+ kez okundu.
 

DÜNYANIN EN YAŞLI ÇİPURASI KARADENİZ'DE KEŞFEDİLDİ

Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Aydın yapmış olduğu araştırmalar kapsamında, dünyanın en yaşlı çipurasını (Sparus aurata) Karadeniz’de Fatsa Adası kıyısında tespit etti.

Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Aydın yapmış olduğu araştırmalar kapsamında, dünyanın en yaşlı çipurasını (Sparus aurata) Karadeniz’de Fatsa Adası kıyısında tespit etti.  Bugüne kadar çipura hakkında yapılmış uluslararası çalışmalar en yaşlı çipuranın 12 yaşında olduğunu gösterirken Üniversitemiz Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın, Fatsa Adası kıyılarında gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde denizcilik biliminin çipura literatürünü güncelleyecek verilere ulaştı. Gerçekleştirdiği araştırmada Karadeniz’de 14 yaşında 3 adet çipura tespit ettiklerini bu tespitin de Karadeniz açısından nadir bir gelişme olduğunun altını çizen Doç. Dr. Aydın,  keşfettiği bu cinsin 3 adet olduğunu ve en büyüğünün de 61.4 cm uzunluğunda ve 3080.6 gram ağırlığında olduğunu ifade etti. Keşfettiği bu balıkların çoğalma eşiğinin de yüksek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aydın, uluslararası denizcilik bilimi ve balıkçılık teknoloji alanında yeni bir gelişmeye imza attıklarını ve bunun fakülteleri için dünya çapında önemli bir gelişme olduğunu belirterek bu tür üzerine uluslararası literatürü zenginleştirmeye devam edeceklerini kaydetti. Yapılan çalışmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Her alanda hızlı bir gelişim sürecinde bulunan ve bir deniz ülkesi olan Türkiye’de su kaynaklarımıza yönelik çalışmalarla bu kaynakların ülke ekonomisine olan katkılarının artırılması ve ülkemizin uluslararası rekabet gücünün yükseltilmesi başlıca hedeflerimizdendir. Uluslararası düzeyde en ileri teorik ve uygulamalı eğitimin yanı sıra, denizcilik sektöründe karşılaşılan sorunların ve çözüm yollarının belirlenmesi, yeni üretim modellerinin oluşturulması, teknolojik yeniliklerden yararlanarak üretim çeşitliliği ve verimliliğin artırılmasına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılmasını amaç ve görev olarak benimseyen Fakültemizde, ulusal ve uluslararası düzeyde en son bilimsel ve teknolojik gelişmelerin paydaş kurumlarla paylaşılmasına yönelik bilimsel çalışmalara büyük önem verilmektedir.Bu kapsamda Üniversitemiz Fatsa Deniz Bilimleri Fakültemiz bünyesinde yürütülen çalışma neticesinde uluslararası denizcilik literatürünü değiştirecek bir bilimsel veriye ulaşılmasını, başta kurumumuz olmak üzere bölgemiz ve ülkemiz adına sevindirici bir gelişme olarak görmekteyiz. Bölgesinde bilginin üretildiği bir merkez konumunda olan Üniversitemizin, denizcilik alanındaki çalışmalarına yenilerini ekleyen Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın’ı yapmış olduğu çalışmalardan dolayı tebrik ediyor, bilime katkı sağlayacakları yeni çalışmalarında başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.  
Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Aydın yapmış olduğu araştırmalar kapsamında, dünyanın en yaşlı çipurasını (Sparus aurata) Karadeniz’de Fatsa Adası kıyısında tespit etti.

Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Aydın yapmış olduğu araştırmalar kapsamında, dünyanın en yaşlı çipurasını (Sparus aurata) Karadeniz’de Fatsa Adası kıyısında tespit etti. 
Bugüne kadar çipura hakkında yapılmış uluslararası çalışmalar en yaşlı çipuranın 12 yaşında olduğunu gösterirken Üniversitemiz Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın, Fatsa Adası kıyılarında gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde denizcilik biliminin çipura literatürünü güncelleyecek verilere ulaştı. Gerçekleştirdiği araştırmada Karadeniz’de 14 yaşında 3 adet çipura tespit ettiklerini bu tespitin de Karadeniz açısından nadir bir gelişme olduğunun altını çizen Doç. Dr. Aydın,  keşfettiği bu cinsin 3 adet olduğunu ve en büyüğünün de 61.4 cm uzunluğunda ve 3080.6 gram ağırlığında olduğunu ifade etti. Keşfettiği bu balıkların çoğalma eşiğinin de yüksek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aydın, uluslararası denizcilik bilimi ve balıkçılık teknoloji alanında yeni bir gelişmeye imza attıklarını ve bunun fakülteleri için dünya çapında önemli bir gelişme olduğunu belirterek bu tür üzerine uluslararası literatürü zenginleştirmeye devam edeceklerini kaydetti.
Yapılan çalışmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Her alanda hızlı bir gelişim sürecinde bulunan ve bir deniz ülkesi olan Türkiye’de su kaynaklarımıza yönelik çalışmalarla bu kaynakların ülke ekonomisine olan katkılarının artırılması ve ülkemizin uluslararası rekabet gücünün yükseltilmesi başlıca hedeflerimizdendir. Uluslararası düzeyde en ileri teorik ve uygulamalı eğitimin yanı sıra, denizcilik sektöründe karşılaşılan sorunların ve çözüm yollarının belirlenmesi, yeni üretim modellerinin oluşturulması, teknolojik yeniliklerden yararlanarak üretim çeşitliliği ve verimliliğin artırılmasına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılmasını amaç ve görev olarak benimseyen Fakültemizde, ulusal ve uluslararası düzeyde en son bilimsel ve teknolojik gelişmelerin paydaş kurumlarla paylaşılmasına yönelik bilimsel çalışmalara büyük önem verilmektedir.Bu kapsamda Üniversitemiz Fatsa Deniz Bilimleri Fakültemiz bünyesinde yürütülen çalışma neticesinde uluslararası denizcilik literatürünü değiştirecek bir bilimsel veriye ulaşılmasını, başta kurumumuz olmak üzere bölgemiz ve ülkemiz adına sevindirici bir gelişme olarak görmekteyiz. Bölgesinde bilginin üretildiği bir merkez konumunda olan Üniversitemizin, denizcilik alanındaki çalışmalarına yenilerini ekleyen Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın’ı yapmış olduğu çalışmalardan dolayı tebrik ediyor, bilime katkı sağlayacakları yeni çalışmalarında başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.