Serbest Muhasebeci  Mali Müşavir Fatma Karataş
Köşe Yazarı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Fatma Karataş
 

YURTDIŞI BORÇLANMASI NEDİR? NASIL BAŞVURULUR?

Son günlerde okuyucularımızdan gelen sorularda yurtdışı borçlanmasında yoğunluk olduğunu gözlemlediğimden bu konuya ağırlık verelim dedik. Yurtdışı borçlanması Türk vatandaşlarının yurt dışında 18 yaşını doldurduktan sonra, Türk vatandaşı iken geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu Kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri halinde, bu Kanun hükümlerine göre sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesidir. Bu süreler yurtdışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerdir. Borçlanmak için en önemli şart 18 yaşını doldurduktan sonra geçen süre. Bunun yanında işten ayrılanların işsiz olarak geçirdikleri 1 yıl içinde borçlanma yapabilecekler. Bununla birlikte Yurtdışı borçlanması için aranan diğer şartlar ise Türk vatandaşı olmak, borçlanma kapsamındaki yurtdışı sürelerini belgelendirmek ve yazılı istekte bulunmak şarttır. Borçlanmayı yapmak için talep dilekçesi doldurulup ikametinin bulunduğu il SGK müdürlüklerine veya SGK merkezlerine teslim edilir. Talepte bulunacak şahıs yurtdışında bulunulan sürelerinin tamamını borçlanmak zorunda değildir Kendi isteğine göre bir kısmını da borçlanabilir. Türkiye’deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler borçlanılmış ise sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülür. - Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi hizmeti bulunmayanların sigortalılıklarının başlangıç tarihi, borçların tamamen ödendiği tarihten, sigortalı ölmüş ise ölüm tarihinden, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülmek suretiyle tespit edilirBorçlanılıcak miktarın tespiti ise 08/05/2008 tarihinden itibaren günlük kazancın %32 sidir. Kuruma ödenecek olan borçlanma tutarı, başvuru tarihinde geçerli olan günlük prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında kalmak kaydıyla başvuru sahibince seçilen kazancın yüzde 32’sinin borçlanılmak istenen gün sayısı ile çarpımı kadardır. Tahakkuk ettirilen borç tutarının ödeme süresi tebliğ tarihinden itibaren 3 aydır. Torba yasa ile "mavi kartlılar" herhangi bir adli işleme ve dava açmaya gerek kalmaksızın SGK' ya başvurarak yurtdışı borçlanması yapabilecekler. Torba yasa öncesi bu kişiler dava ile borçlanma hakkı elde edebiliyorlardı.
Ekleme Tarihi: 17 Nisan 2015 - Cuma
 Serbest Muhasebeci  Mali Müşavir Fatma Karataş

YURTDIŞI BORÇLANMASI NEDİR? NASIL BAŞVURULUR?

Son günlerde okuyucularımızdan gelen sorularda yurtdışı borçlanmasında yoğunluk olduğunu gözlemlediğimden bu konuya ağırlık verelim dedik.
Yurtdışı borçlanması Türk vatandaşlarının yurt dışında 18 yaşını doldurduktan sonra, Türk vatandaşı iken geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu Kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri halinde, bu Kanun hükümlerine göre sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesidir. Bu süreler yurtdışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerdir. Borçlanmak için en önemli şart 18 yaşını doldurduktan sonra geçen süre. Bunun yanında işten ayrılanların işsiz olarak geçirdikleri 1 yıl içinde borçlanma yapabilecekler. Bununla birlikte Yurtdışı borçlanması için aranan diğer şartlar ise Türk vatandaşı olmak, borçlanma kapsamındaki yurtdışı sürelerini belgelendirmek ve yazılı istekte bulunmak şarttır. Borçlanmayı yapmak için talep dilekçesi doldurulup ikametinin bulunduğu il SGK müdürlüklerine veya SGK merkezlerine teslim edilir. Talepte bulunacak şahıs yurtdışında bulunulan sürelerinin tamamını borçlanmak zorunda değildir Kendi isteğine göre bir kısmını da borçlanabilir.
Türkiye’deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler borçlanılmış ise sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülür. - Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi hizmeti bulunmayanların sigortalılıklarının başlangıç tarihi, borçların tamamen ödendiği tarihten, sigortalı ölmüş ise ölüm tarihinden, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülmek suretiyle tespit edilir
Borçlanılıcak miktarın tespiti ise 08/05/2008 tarihinden itibaren günlük kazancın %32 sidir. Kuruma ödenecek olan borçlanma tutarı, başvuru tarihinde geçerli olan günlük prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında kalmak kaydıyla başvuru sahibince seçilen kazancın yüzde 32’sinin borçlanılmak istenen gün sayısı ile çarpımı kadardır. Tahakkuk ettirilen borç tutarının ödeme süresi tebliğ tarihinden itibaren 3 aydır.
Torba yasa ile "mavi kartlılar" herhangi bir adli işleme ve dava açmaya gerek kalmaksızın SGK' ya başvurarak yurtdışı borçlanması yapabilecekler. Torba yasa öncesi bu kişiler dava ile borçlanma hakkı elde edebiliyorlardı.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.