“Memura Refakat İzni Verilmemesi Yasal Değil!”
“Memura Refakat İzni Verilmemesi Yasal Değil!”
Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Zengin: “Memur çocuğuna refakat etmeyecekse kim bakacak? Mevzuat insafa bırakıldı.”
Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Zengin: “Memur çocuğuna refakat etmeyecekse kim bakacak? Mevzuat insafa bırakıldı.”
Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Fatih Galender Zengin, devlet memurlarının eş, çocuk, anne ve babası hastalandığında refakat izni kullanma süreçlerindeki yasal boşluğa ve idari keyfiliğe sert tepki gösterdi. Zengin, mevcut uygulamanın etik olmadığını ve mevzuatın ivedilikle düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
“Yıllık İzin İsteme Uygulaması Etik Değil”
Başkan Zengin, evde bakım hastası yakını olanlara sağlık kurulu raporuyla refakat izni verilirken, hastanede yatan birinci derece yakınlar için memurdan yıllık izin kullanmasının istenmesini eleştirdi:
"Eşi, çocukları, anne ve babasının hastalanması sebebiyle refakat eden Devlet memuruna refakat izni verilmemesi yasal ve hukuki değildir. Memur çocuğuna hastanede yatarken refakat etmeyecek de hastasına kim bakacak? Sorun burada."
Zengin, mevcut mevzuatın refakat izni için "hayatı tehlikesi mevcuttur, yakın bakıma ihtiyacı vardır" gibi ağır koşullar aradığını belirterek, bunun idarecilerin insafına bırakılmış bir alan yarattığını kaydetti.
Sendikanın Net Talebi: Hastanede Tedavi Süresince Refakat İzni
Türk Sağlık-Sen'in bu konudaki net talebini açıklayan Zengin, memurların hakkının güvence altına alınması gerektiğini belirtti:
"Bizlerin sendika olarak talebimiz; hastane içerisinde yatarak tedavi gördüğü zaman memurun eş, çocuk, ve anne babasına refakat edebilmesidir."
Ayrıca, muayene, tetkik ve tahlillerde harcanan sürelerde refakat izni verilmemesinin de yasal ve hukuki olmadığını vurguladı.
“İvedilikle Yasal Düzenleme Şart”
Başkan Zengin, her memurun hastalanan çocuğuna tedavi süresince refakat etme zorunluluğu olduğunu ifade ederek, konunun önemini vurguladı:
"Ancak bu halde kanuna dayalı bir izin bulunmamaktadır. Yasal bir düzenleme yapılarak idarecilerin insafına bırakılan bu alanın düzenlenmesi gerekmektedir... Mevzuatımızda ivedilikle düzenlemeye gidilmesi ve bu sorunun çözüme kavuşturulması gerekmektedir."
Zengin, bu insani ve hukuki sorunun bir an önce çözülerek, memurların hasta yakınlarına bakma görevinin güvence altına alınması çağrısında bulundu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.