BAŞINIZ PINAR, AYAĞINIZ GÖL OLSUN
Bazı sözler vardır; kısa söylenir ama bir ömre yetecek kadar anlam taşır. İşte atalarımızdan bize miras kalan o güzel temennilerden biri de şudur:
“Başınız pınar, ayağınız göl olsun.”
Bu söz, sadece bir iyi dilek değildir. Bu söz; huzurun, bereketin, sağlığın, güvenin ve gönül zenginliğinin duasıdır.
Pınar, hayatın kaynağıdır.
Göl ise huzurun aynası…
Başınızın pınar olması; düşüncelerinizin berrak, vicdanınızın temiz, aklınızın hikmetle dolu olması demektir. Ayağınızın göl olması ise attığınız her adımda huzur bulmanız, gittiğiniz her yerde bereketle karşılaşmanız, ömrünüzün serin ve güven içinde geçmesi anlamına gelir.
Ne yazık ki günümüz insanı, büyük binalar yaptı ama huzurlu yuvalar kurmakta zorlandı. Sofraları büyüttü ama paylaşmayı unuttu. Kalabalıklar oluşturdu ama gönüller arasında mesafeler arttı.
Oysa insanın en büyük zenginliği; malı değil, huzurudur.
En büyük makamı; vicdanının rahat olmasıdır.
En büyük serveti ise arkasından edilen samimi dualardır.
Bugün birbirimize verebileceğimiz en kıymetli hediye güzel bir sözdür. Çünkü güzel söz, gönüller arasında köprü kurar. Tatlı dil, kırık kalpleri onarır. İçten edilen bir dua ise bazen yıllarca unutulmaz.
Bir yaşlıyı ziyaret ettiğinizde alacağınız hayır dua…
Bir yetimin başını okşadığınızda duyacağınız “Allah razı olsun.” sözü…
Bir garibin yüzünü güldürdüğünüzde kalbinize dolan huzur…
İşte bunlar, dünyanın hiçbir servetiyle satın alınamayacak kadar değerlidir.
Toplum olarak birbirimizi incitmeye değil, birbirimize dua etmeye ihtiyacımız var. Kırmaya değil, onarmaya… Nefret üretmeye değil, sevgi ekmeye… Çünkü dua edilen evlerde bereket eksik olmaz; sevginin bulunduğu gönüllerde kin barınmaz.
Gelin, çocuklarımıza sadece miras değil, güzel dua kültürünü de bırakalım. Büyüklerimize hürmet edelim, küçüklerimize şefkat gösterelim. Dilimizden hayır, gönlümüzden merhamet eksik olmasın.
Ve birbirimizden ayrılırken gönülden şu duayı eksik etmeyelim:
“Başınız pınar, ayağınız göl olsun.”
Rabbim gönüllerimizi imanla, evlerimizi huzurla, sofralarımızı helal rızıkla doldursun. Attığımız her adımı hayra vesile kılsın. Bizleri doğruluktan ayırmasın, birlik ve kardeşlik içinde yaşamayı nasip etsin.
Çünkü dünyada geriye kalan ne servettir ne de şöhret…
İnsanın ardından hatırlanan, bıraktığı güzel ahlak ve aldığı hayır dualardır.
Başınız pınar, ayağınız göl olsun…
Ömrünüz bereket, yolunuz selamet, gönlünüz daima huzurla dolsun.
Hüseyin DENİZ
Araştırmacı ve ilahiyatçı yazar